Nieuws/Financieel
384638
Financieel

Britse pond zakt weg

Het Britse pond is dinsdag verder teruggevallen nadat Bank of England-bestuurder Ian McCafferty, die bekend staat als een havik, meldde bereid te zijn met extra stimulering te komen om de munt te redden.

Het pond heeft tegen de dollar de grens van $1,30 neerwaarts geslecht, de sterkste daling sinds juli. Het is de vijfde dag met dalingen op rij. Volgende week verschijnt een volgend rapport over stand van de Britse economie. De aantrekkende Britse industriecijfers van dinsdag maken geen indruk op de valutamarkt.

McCafferty meldde tegenover The Times dat verdere ondersteuning nodig is als de huidige peilingen onder de Britse ondernemers en particulieren kloppen en een verdere krimp zekerheid wordt.

Volgens valutaspecialisten van Saxo Bank past de teruggang in een onvermijdelijk langere beweging omlaag. Saxo voorziet dat het pond tegen de dollar naar $1,25 terugvalt op zorgen over de Britse economie.

Verbazingwekkend

Valutahandelaar Laurens Maartens (NBWM) ziet de daling als de bevesting van het uiterst sombere beeld voor de Britse economie van veel onderzoeksinstituten. ,,Het is verbazingwekkend dat dit niet al eerder is gebeurd", stelt hij. ,,Maar het is onvermijdelijk."

Eind dit jaar zakt de euro tegen het Britse pond tot tussen 0,84 en 0,86 pond. ,,Voor de naar het Verenigd Koninkrijk exporterende visboer, tuinder of vleeshandelaar betekent een lager pond dat ze minder krijgen. Dat blijft maar beperkt goed gaan. Op een gegeven moment moeten voor al die exporteurs in Europa de prijzen omhoog. Dat gaan consumenten direct merken, die zijn echt de dupe", aldus valutahandelaar Maartens, die een 'donkerzwart' scenario ziet.

Betere cijfers

De Britse economie maakt een vertraging door. Volgens McCafferty is er echter nog weinig betrouwbare data beschikbaar om een stap te kunnen onderbouwen. 

Retailverkopen zijn de voorbije week ondanks zorgen om de gevolgen van de Brexit-uitslag het meest in zes maanden gestegen. Bij het afgekondigde steunpakket vorige week, met een renteverlaging tot 0,25%, waren deze cijfers nog niet bekend. Ze werden vooraf veel conservatiever ingeschat.

Renteverlaging

Het Britse pond ging dinsdag in de ochtend tegen de dollar naar $1,2986 en verzwakte tot 0,8527 pond tegen de euro.

De markt houdt volgens een peiling van Reuters rekening met opnieuw een renteverlaging door de Bank of England.

De FTSE 100 in Londen noteerde dinsdag 0,3% hoger, de Eurostoxx 50 koerste 0,5% in de plus.

Volgens ING Financial Markets gaan de Britten naar een ‘milde recessie’ eind dit jaar.