Nieuws/Financieel
384650
Financieel

Pharming koopt Canadese farmaceut uit

Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming koopt de rechten in Noord-Amerika terug voor zijn eigen medicijn Ruconest. Daarmee verwacht het versneld winstgevend te worden.

Met de deal is een bedrag van €60 miljoen gemoeid. Dat kan oplopen tot €125 miljoen als specifieke financiële mijlpalen gehaald worden. Nu krijgt Pharming 30% van de opbrengsten, dat zal na afronding van de deal 100% zijn.

Pharming heeft met Ruconest goedkeuring voor de behandeling van hereditair angio-oedeem (HAE), een zeldzame bloedziekte die zwellingsaanvallen veroorzaakt. Het bedrijf heeft daarnaast ook goedkeuring aangevraagd voor de preventie van HAE met hetzelfde middel. Deze aanvraag loopt nog.

Gecombineerd is deze markt $1,4 miljard dollar waard. Die zal het Nederlandse bedrijf nu op eigen kracht proberen te veroveren. Om dat te bereiken koopt het niet alleen de rechten terug, maar neemt het ook het Ruconest-team van Valeant over.

Met deze 11 medewerkers kan Pharming heel Noord-Amerika bedienen, vertelt ceo Sijmen de Vries. „HAE is een zeldzame aandoening met maar een kleine groep behandelaars. We hebben niet veel verkopers nodig om deze groep te kunnen bedienen.”

Voor Pharming, dat een beurswaarde heeft van nog geen €90 miljoen, brengt de overname winstgevendheid dichterbij. In het eerste halfjaar van 2016 zou de omzet bijna drie keer hoger zijn uitgevallen als het toen over de volledige rechten had beschikt.

Een deel van de overname wordt bekostigd met de uitgifte van extra aandelen. Daarvoor moeten aandeelhouders nog wel toestemming geven. De laatste keer dat het bedrijf nieuwe aandelen uitgaf was in april 2014.