Nieuws/Financieel
384717
Financieel

Gin-tonic ijs alleen ’s avonds in de vitrine

De klanten weten de ijssalon van Jan Rudolf Westerveld goed te vinden.

De klanten weten de ijssalon van Jan Rudolf Westerveld goed te vinden.

Utrecht - Om u deze zomer van lekkere verhalen te voorzien, gaan we deze weken op zoek naar unieke ijssalons in de provincie Utrecht met ieder een eigen verhaal. Dat is deze week Vorst in Utrecht.

De klanten weten de ijssalon van Jan Rudolf Westerveld goed te vinden.

De klanten weten de ijssalon van Jan Rudolf Westerveld goed te vinden.

Niet zomaar een ijssalon, maar eentje met zeer bijzondere smaken in de vitrine. Want naast klassiekers zoals aardbei en chocolade verkoopt eigenaar Jan Rudolf (49) ook smaken als citroen met verse salie, sinaasappel munt, ananas met verse dragon en bloedsinaasappel-gember. ,,Nieuw dit jaar is de ananassorbet met kokosroom en steranijs”, vertelt Rudolf enthousiast.

Onlangs lukte het hem ook om het eerste gin-tonic ijs te maken. ,,Dat heeft wel maanden geduurd, want alcohol bevriezen is erg lastig. Maar het resultaat mag er zijn. Het smaakt echt naar het drankje. Er zit ook vijf procent alcohol in. Daarom ligt het alleen ’s avonds in de vitrine!”

Vorst is nu voor het derde seizoen open. Daarvoor hadden Rudolf en zijn vriendin een ijssalon/lunchroom in Frankrijk. ,,Ik werkte bij een bank en met een aantrekkelijke regeling ben ik daar vertrokken. We hadden al lange tijd het plan om op avontuur te gaan in Europa en Frankrijk stond bovenaan het wensenlijstje.”

Normandië bleek fantastisch, maar vooral voor een vakantie. ,,Het is onmogelijk om daar als buitenlander een kleine onderneming draaiend te houden. Het kwam niet van de grond. Daarom zijn we na drie jaar teruggekeerd naar Nederland.”

Toen het pandje aan de Prins Hendriklaan in Utrecht vrijkwam, ging Rudolf opnieuw de uitdaging aan en opende wederom een ijszaak. ,,Het ligt pal naast het Wilhelminapark, in een bruisende wijk en aan de doorgaande fietsroute richting de Uithof. Een ideale locatie. Gelukkig waarderen de Utrechters het enorm, in tegenstelling tot de Fransen.”

Het stel woont al sinds de jaren negentig in de domstad. ,,Ik had hier destijds een huis, maar dat heb ik verkocht toen we naar Frankrijk gingen. Mijn vriendin heeft dat van haar verhuurd en hier zijn we bij terugkomst ingetrokken. Opvallend genoeg staat deze woning op steenworp afstand van m’n zaak.”

Het ijs bij Vorst wordt louter gemaakt van biologische melk, dat Rudolf vers bij de boer haalt. ,,Ik pasteuriseer het in de winkel en ik gebruik alleen verse ingrediënten. Er zitten nooit aanvullende geur, kleur of smaakstoffen uit een pakje in.”

Daardoor is de koude lekkernij (18 smaken in de vitrine) ook niet vreselijk zoet of uitgesproken. ,,Het proeft heel natuurlijk. Als je bij mij mango eet, dan is het ook diepgeel van kleur en het percentage fruit is hoog.”