Nieuws/Financieel
384730
Financieel

Beleggers twijfelen over monsterovername

Amsterdam - Beleggers reageren nog niet bepaald juichend op de overname van Monster door Randstad. In het eerste halfuur van de Amsterdamse beurshandel verloor het uitzendconcern zo’n 2% van zijn waarde, en stond het zelfs even op -3%. Na een uur handelen stond Randstad licht in de min.

KBC-analist Yves Franco weet nog niet precies wat hij met de overname door Randstad van het Amerikaanse bedrijf Monster aan moet. De mogelijkheden van de nieuwe samenwerking zijn „moeilijk in te schatten”, aldus de marktvorser van de Belgische bank.

Franco wijst erop dat Monster zijn omzet de afgelopen vier jaar telkens met zo’n 8% zag dalen, tot $666,9 miljoen in 2015. De marge op het bedrijfsresultaat voor rentelasten, belastingen en afschrijvingen zit in wel in de dubbele cijfers, maar dat wijt de analist vooral aan herstructureringen en afschrijvingen.

Daling

Het tweede kwartaal van 2016 toonde weinig verandering, zo blijkt uit de cijfers die Monster tegelijkertijd met de aankondiging van de overname naar buiten bracht. De omzet in Q2 bedroeg €151 miljoen, een daling van 10% ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Over het hele eerste halfjaar gemeten was de omzetdaling 9,4%.

De overnames die Randstad recentelijk heeft gedaan zijn inmiddels goed voor €2 miljard aan extra omzet, merkt Franco op. Dat is ongeveer 10% van wat het uitzendconcern nu jaarlijks aan omzet draait.

Complementair

Jos Versteeg (Theodoor Gilissen) toont zich tegenover financieel persbureau ABM positief. De toevoeging van internetplatforms als Monster en twago, dat Randstad in het vorige kwartaal kocht, is volgens Versteeg complementair aan Randstads eigen traditionele uitzendoperaties. Hij vindt de overnameprijs, met een premie van 22,7% op Monsters laatste slotkoers en een opslag van 30,1% op het driemaands gemiddelde, „zeer redelijk”.

Ook wijst hij erop dat de deal direct goed is voor Randstads winst per aandeel.