Nieuws/Financieel

Beursblik: focus op Europa en consument VS

Door Mark Garrelts

1 / 2

BLOOMBERG

Na de grillige start van de handel in augustus krijgen beleggers komende week een keur aan macrocijfers en bedrijfsresultaten voorgeschoteld. Het zwaartepunt ligt op vrijdag met het groeicijfer uit de Europese Unie en de gemoedstoestand van de Amerikaanse consument.

1 / 2

BLOOMBERG

De voorbije week kende een zwak begin, mede vanwege de opgelaaide zorgen over de gang van zaken in de Europese bankensector, vooral in Italië, door de naweeën van de uitkomsten bij de stresstesten. De AEX sloot

Een nieuwe ronde van stimulering met een verlaging van de rente en een stevige uitbreiding van het bestaande opkoopprogramma door de Britse centrale bank (BoE) gaven de koersen echter al snel weer een steun in de rug.

Acties steunen

Philip Marey, macro-econoom bij Rabobank, benadrukt dat nieuwe monetaire acties goed zijn voor aandelen. De economische effecten zijn volgens hem echter niet zo duidelijk. „Centrale banken worden iedere keer aangezet om iets te gaan doen doordat overheden het laten afweten, maar zijn natuurlijk niet het antwoord op alle problemen."

Een sterk meevallend Amerikaans banenrapport werkte op vrijdag een verdere toename van de kopersinteresse in de hand. 

Goed banencijfer

Marey verwacht dat het goede werkgelenheidscijfer nauwelijks effect zal hebben op het monetaire beleid van de Federal Reserve (Fed). „Na het tegenvallende Amerikaanse groeicijfer over het tweede kwartaal en in de aanloop naar de komende presidentsverkiezingen staat het zo goed als vast dat de Fed bij de komende twee rentevergaderingen in september en november niet in actie zal komen met een nieuwe rentestap. Wij houden nog wel rekening met een renteverhoging aan het eind van het jaar."

De AEX sloot de afgelopen week af met 0,4% verlies, maar boekte over een jaar 1,4% winst.

In de komende handelsweek zal de aandacht uitgaan naar de groei van de economie in de eurozone over het afgelopen kwartaal. Marey gaat er van uit dat ondanks de extra stimulering door de Europese centrale bank de economie in de EU een zijwaartse beweging zal laten zien.

Flexibeler

„Een probleem in Europa is dat vooral in zuidelijke landen het doorvoeren van hervormingen vaak wordt tegengehouden, terwijl in de VS bijvoorbeeld de arbeidsmarkt veel flexibeler is."

Beleggers krijgen daarnaast komende vrijdag inzage in de gemoedstoestand van consumenten in de VS met cijfers over het vertrouwen en de detailhandelsverkopen. 

De Rabo-econoom stelt dat consumenten vooral baat ondervinden bij de verbetering van de arbeidsmarkt woordoor er meer inkomen binnenkomt. Ook wijst hij er op dat de Amerikaanse dienstensector dat van groot belang is voor de werkgelenheid weinig last heeft van de problemen in het buitenland.

Opdrogen

Verder wordt de agenda beheerst door cijfers over de economische ontwikkelingen in China met in het weekend een overzicht van de export en de import in het Aziatische land.

Het cijferseizoen van bedrijven vooral in de VS begint langzamerhand wat op te drogen na de overwegend gunstige berichten vooral uit de technologiehoek. In de AEX doet SBM Offshore de boeken nog open over het tweede kwartaal. Midkapper PostNL geeft eveneens inzage in de resultaten.

Wispelturig

Na de wispelturigheid bij de Europese aandelenkoersen in de afgelopen week verwacht Marey dat de komende weken de positieve stemming zal houden.

"Het is een ideale combinatie voor beleggers dat aan de ene kant de economie niet sterk genoeg is voor een spoedige renteverhoging, maar aan de andere kant de economische vooruitzichten ook niet wijzen op een harde landing."

Volg hier je aandelen

Door Mark Garrelts