Nieuws/Financieel
385339
Financieel

Ierland knokt zich terug

door Theo BestemanAmsterdam - Beleggers keren terug naar Ierland. Met zijn sterke aanwas van banen, economische groei met 7% en krimpend begrotingstekort vinden vermogensbeheerders obligaties van de ’Keltische tijger’ weer interessant.

Aegon Asset Management, RBS en olbigatiereus Pimco zijn uiterst positief over het herstel na gitzwarte jaren, de leegstroom van de financiële sector en leegloop van zijn ict-sector.

Dalende schuld

Het IMF constateerde in april al dat Ierland de snelst dalende staatsschuld van alle ontwikkelde economieën heeft. Royal Bank of Scotland ziet de hoge schuld al kwartalen als pijnpunt. Maar de bank roemde in april zijn sterke economie, die momenteel de politieke onzekerheid aan zou kunnen. Brexit is de eerste storm.

Cijfers van de Europese Commissie tonen over het eerste kwartaal de snelste daling van schuld (-17%) afgezet tegen Ierlands bbp binnen de eurozone.

Pril

Dat herstel is pril. Na de kredietcrisis zijn bijna alle banken opgeblazen vanwege veelal waardeloos geworden hypotheekleningen en moesten door de staat gered worden. Ierland zelf moest in arren moede aankloppen voor Europese noodleningen.

Na de financiële sector, waaronder veel trustkantoren voor multinationals, werd compleet uitgekleed. Hoogopgeleide Ieren zochten hun heil in het buitenland, terwijl de kredietbeoordeling op de glijbaan ging en strandde bij een BBB+ waardering. Maar na een drastische sanering komt Ierland terug, zegt Hendrik-Jan Tuch, hoofd geldmarkten en renten bij Aegon Asset Management. Voor beleggers is vooral de staatsschuld interessant.

Meer waardering

De obligaties zijn met de lage rating goedkoop. De opbrengsten zijn bij een beperkt risico ,,relatief gunstig”, zegt hij. ,,Ierland verdient een hogere waardering, op den duur zal Ierland die krijgen.”

Tuch wijst op 7% economische groei begin dit jaar. Het eiland behoort daarmee tot de sterkst groeiende Europese lidstaten met een begrotingstekort dat binnen de afgesproken 3% is gebleven.

De waardering van kredietbeoordelaars lopen op: Fitch gaf Ierland een A, Moody’s zette het op A3. Tuch zegt dat groei naar AAA-status ,,realistisch is”. Volg hier meer beleggingsnieuws