Nieuws/Financieel
387051
Financieel

Het alternatief voor sparen

Deze week ontving ik een brief van mijn bank dat de algemene voorwaarden waren gewijzigd voor zakenrekeningen. Mijn bank vertelde mij dat vanaf 1 september negatieve rentes kunnen worden berekend op saldi. De bank voegde eraan toe dat dit niet betekent dat dit ook gebeurt. De bank wil alleen de mogelijkheid communiceren. Daar was wel een wijziging van de algemene voorwaarden voor nodig.

Op dat moment denk ik dan dat met de gecreëerde mogelijkheid er ook gebruik van gemaakt wordt in de toekomst. Er is momenteel veel consternatie rond het “doorberekenen” van negatieve rentes. Er valt echter veel voor te zeggen, alhoewel banken zeer terughoudend zijn dit ook daadwerkelijk te doen. Banken zijn bang hierdoor klanten te verliezen en als dat al niet het geval is in ieder geval liquiditeit te zien wegstromen.

Want waar het voor particuliere klanten nog eenvoudig is het saldo op te nemen en simpelweg in de oude sok te bewaren wordt dat lastiger voor bedrijven. Daar zijn banken zich terdege van bewust en het is dan ook niet vreemd dat zakelijke klanten het eerst aan de beurt zijn. Het doet mij altijd denken aan het A4tje dat ik een paar jaar geleden bij de bakker zag: “Helaas zijn wij genoodzaakt de recent gestegen grondstofprijzen door te berekenen”.

De bank doet niet anders en voert daarmee een goed beleid. De kostprijs bepaalt immers de uiteindelijke verkoopprijs.

Inflatie

De lage rentetarieven zijn het gevolg van de inflatie die maar niet omhoog wil. Wat de Europese Centrale Bank ook doet, de inflatie blijft dicht bij 0 procent. Overigens was er vrijdag een lichtpunt toen bleek dat de ramingen voor de inflatie in juli uitkwam op 0,2 procent op jaarbasis. In mei was dat cijfer nog negatief dus er is hoop voor de ECB. Overheidspapier blijft echter op een historisch laag niveau en het rendement op 10 jarig Nederlands staatspapier mag dan niet meer negatief zijn het blijven extreem lage waarden.

10 jarig staatspapier

Zo ligt het rendement op Spaans 10 jarig papier momenteel op 1,04 procent. Ja, u leest het goed, Spanje. Nog maar een paar jaar geleden, in 2012 wel te verstaan, betaalde Spanje nog bijna 8 procent voor hetzelfde papier. Bedenk daarbij tevens dat Spanje momenteel de limiet van 3 procent begrotingstekort van het bbp overschrijdt en de EU daar momenteel sancties voor overweegt. Maar de ECB blijft schuldpapier opkopen als onderdeel van het stimuleringspakket. Tot wel € 80 miljard per maand. Het idee daarachter is dat de hoeveelheid leningen bij banken wordt verminderd waardoor die vervolgens meer geld kunnen uitlenen aan u en mij. Dat heeft dan weer tot gevolg dat bedrijven ook meer gaan produceren en vervolgens de economie kan groeien.

Dat is de theorie, maar in de praktijk komt er nog weinig van terecht. Niet dat de ECB te weinig leningen opkoopt, integendeel, maar de economische groei blijft vooralsnog achterwege. De voorlopige groeicijfers over het tweede kwartaal die Eurostat vrijdag bekend maakte lieten een afname van 0,3 procent zien ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar. Het lijkt er bovendien op hoe meer de ECB verruimt, hoe trager de groei wordt.

Alternatief

Het gevolg is dus een historisch dieptepunt in rentetarieven. En dat blijft voorlopig nog wel even. Inmiddels wordt de burger allerlei nieuwe producten voorgeschoteld waar een beter rendement kan worden behaald. Tot aan vakantiehuisjes toe, die een rendement van wel 8 procent beloven. Ik denk overigens dat het rendement nog veel beter wordt als u vijf jaar wacht met het kopen van zo’n huisje. Dan willen velen er waarschijnlijk weer vanaf als het rendement toch wat tegenvalt.

Ik kan mij goed herinneren dat ik in mijn jeugd tot sparen werd aangezet middels het openen van een zilvervlootrekening. Jaarlijks mocht er 300 gulden worden gespaard en aan het einde van de periode gaf de staat dan 10 procent premie. Mijn goede vriend en grondlegger van de huidige optiebeurs Sem van Berkel heeft ook ingezien dat lage tarieven niet tot sparen aanzet en een prachtig alternatief bedacht voor de zilvervlootrekening. Sem laat jongeren beleggen via een digitaal platform. Weliswaar geen 8 procent rendement bij een vakantiehuis, maar zeker een veelvoud voor de vergoeding van een spaarrekening. En bovendien leren jongeren al vroeg kennismaken met de basisprincipes van beleggen.

Zo mogen er meer alternatieven verwacht worden in de toekomst die de vergoeding op spaarrentes doen vergeten. Want als u het geld in een oude sok opbergt weet u zeker dat uw kapitaal niet groeit. Overigens houdt de Europese Centrale Bank er ernstig rekening mee dat u de spaarcenten van de bank haalt en thuis bewaart. Onder het mom van “Ik vertrouw mijzelf meer dan ik de bank vertrouw”. De hoofreden voor afschaffing van het € 500 biljet is weliswaar het veelvuldige gebruik bij witwassen van crimineel geld, het praktische aspect zal zeker meegespeeld hebben. Draghi voorzag waarschijnlijk een run op spaargeld en wat is makkelijker op te slaan: 100 biljetten van €50 of 10 biljetten van €500?

Ron van der Does is marktanalist bij IG Nederland. In aanvulling tot de disclaimer hieronder, bevat het materiaal op deze pagina geen overzicht van koersen, een aanbod, of een advies tot een transactie voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze opmerkingen en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties. Onderzoeksresultaten die aangeboden worden gaan niet direct over specifieke beleggingen, financiële informatie of benodigheden van personen die deze informatie heeft ontvangen. De informatie is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke vereisten die ontworpen zijn om de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied onder de aandacht te brengen en moet dus gezien worden als marketingcommunicatie.

Elke vorm van beleggen kent risico's. Denk er aan uw exposure te beheren. CFD's zijn hefboomproducten en kunnen resulteren in verliezen die uw inleg overstijgen. De waarde van via uw IG-aandelenrekening gekochte aandelen, ETF's, ETC's kan zowel dalen als stijgen, wat betekent dat u minder kunt terug krijgen dan u had ingelegd.

CFD's en beleggen in aandelen wordt aangeboden door IG Markets Ltd. IG is een handelsnaam van IG Markets Ltd. Het geregistreerde adres is Cannon Bridge House, 25 Dowgate Hill, London, EC4R 2YA. IG is geautoriseerd en gereguleerd door de Britse FCA (nummer 195355) en biedt CFD trading aan in Nederland waar het geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel (nummer 52033813). IG Nederland is gereguleerd en geautoriseerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).