Nieuws/Financieel
387067758
Financieel

Beursexperts zien glas nog steeds half leeg in augustus

Amsterdam (DFT) - Hoewel de AEX in de afgelopen maand de wind in de rug had, is er voor beursexperts geen reden om de somberheid over de aandelenkoersen te laten varen, zo komt naar voren uit een enquête van Corné van Zeijl, analist bij Actiam onder 40 beursprofessionals.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam kreeg er in de voorbije maand 1,8% bij geholpen door het enthousiasme over de resultaten van chipmachinefabrikant ASML en zorgtechnologieconcern Philips. De actiebereidheid van centrale bankiers om de economie te ondersteunen droeg eveneens bij aan het positieve sentiment.

Beursexperts houden er grotendeels rekening mee dat de opmars van de AEX een halt zal worden toegeroepen. Zij wijzen er op dat de monetaire stimulansen zo goed als volledig in de koersen verwerkt zitten.

Bij de individuele aandelen gaat de voorkeur van de beursprofessionals in augustus vooral uit naar de defensieve fondsen. Zo staan levensmiddelenconcern Unilever, telecombedrijf KPN en bierbrouwerij Heineken boven in de lijst met favoriete AEX-aandelen.

De cyclische fondsen behoren deze maand tot de minst geliefde aandelen bij experts. Staalconcern Arcelor Mittal is bovenaan in de lijst met floppers te vinden. Verzekeraar Aegon en bankconcern ABN Amro behoren eveneens tot de minder gewilde hoofdfondsen.