Nieuws/Financieel
389388908
Financieel

Koolmees: bedrijven met loonsubsidie mogen straks mensen ontslaan

Den Haag - Bedrijven die gebruikmaken van loonsubsidie via de NOW-regeling mogen vanaf juni mensen ontslaan. Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) laten weten.

Op dit moment mogen bedrijven die de NOW-regeling gebruiken geen werknemers ontslaan. Koolmees heeft bij praatprogramma Op1 laten weten dat het kabinet de regeling gaat verlengen, maar dat de boete op het ontslaan van mensen verdwijnt.

„Dat kan nodig zijn om andere banen in het bedrijf te behouden”, zegt Koolmees. „Bedrijven moeten kunnen herstructureren.” De D66-bewindsman geeft toe dat de coronacrisis langer duurt dan gedacht. Hij stelt dat het onvermijdelijk is dat er alsnog bedrijven failliet gaan en dat mensen hun baan kwijtraken.

Koolmees herhaalde verder dat er nieuwe voorwaarden komen voor bedrijven die gebruik willen maken van de NOW-regeling. Zo mogen ondernemingen geen winstuitkering aan aandeelhouders uitdelen, geen dividend uitkeren en niet meer eigen aandelen inkopen. Verder denkt Koolmees aan omscholing van werknemers.

Wie betaalt de prijs van de coronacrisis? In Kwestie van Centen vraagt Martin Visser zich af of de gewone man opdraait voor de crisis zodra de economie weer opbloeit. Ook gaat het over de ommezwaai van premier Rutte. Luister de podcast hier.