Nieuws/Financieel
393196136
Financieel

'Russische oliebedrijven kunnen Saudische prijzenslag aan'

Moskou - Russische olieproducenten zijn goed in staat om hun productie verder op te voeren. Daarnaast kunnen ze zelfs bij nog verder gedaalde olieprijzen blijven werken. Dat zeggen twee topbestuurders van oliemaatschappijen uit Rusland in een reactie op het olieconflict met Saudi-Arabië, dat eerder deze week met een productieverhoging de wereldwijde olieprijzen deed instorten.

Topman Aleksandr Djoekov van de Russische olieproducent Gazprom Neft liet weten de dagelijkse productie met 40.000 tot 50.000 vaten te kunnen verhogen. Het bedrijf heeft volgens Dkoekov voor de productie van één vat nog niet eens 10 dollar aan kosten. Daarmee is er nog ruimte voor verdere dalingen van de olieprijzen. Djoekovs evenknie bij oliemaatschappij Tatneft, Najl Maganov, zei dat olieprijzen van minder dan 8 dollar per vat "niet kritiek" zouden zijn voor zijn bedrijf.

Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus is de vraag naar olie gedaald en daarmee ook de olieprijs. Saudi-Arabië wil daarom dat oliekartel OPEC de productie verlaagde. Rusland, dat voorheen samen OPEC optrok, weigerde dit. Daarop besloten de Saudi's maandag om de vraagprijs te verlagen en de productie te verhogen om Rusland onder druk te zetten.

De olieprijzen kelderden deze week door de Saudische maatregelen. Die prijsval verergerde de zorgen op financiële markten, die toch al forse verliezen te verwerken krijgen wegens het nieuwe coronavirus. Door gedaalde olieprijzen dreigen veel bedrijven in de sector in de problemen te raken, wat de bredere economie vervolgens ook kan raken.