Nieuws/Financieel
393516
Financieel

Nieuwe topman Air France KLM: ik ga Nederlands leren

Jean-Marc Janaillac

Jean-Marc Janaillac

De nieuwe topman van Air France KLM, Jean-Marc Janaillac, wil Nederlands leren spreken. Dit zegt hij in gesprek met De Telegraaf bij de presentatie van de halfjaarcijfers in Parijs.

Jean-Marc Janaillac

Jean-Marc Janaillac

,,Ik ga Nederlands leren, zodat ik tenminste de Nederlandse namen in het bedrijf goed kan uitspreken”, zegt de pas benoemde bestuursvoorzitter.

De nieuwe topman van Air France KLM stelde woensdag in een kennismaking met de Nederlandse pers dat hij het vertrouwen tussen KLM en Air France wil herstellen. Dat wil hij doen door het gesprek aan te gaan en transparant te zijn.

Afspraken vakbonden

Uit de woensdag gepresenteerde cijfers blijkt dat KLM veel beter presteert dan Air France. In Nederland is er de afgelopen tijd gewerkt aan kostenbesparing door middel van afspraken met de vakbonden, terwijl Janaillac nu in Frankrijk voor de opgave staat om het personeel te bewegen tot harder werken.

Deze scheefgroei zet druk op de onderlinge verhoudingen. De afgelopen dagen protesteerden 7800 KLM’ers tegen de staking van hun collega’s die nu in Frankrijk aan de gang is.

In november presenteert Janaillac zijn strategie, die een antwoord moet geven op de vraag hoe de luchtvaartmaatschappij kan overleven. Air France KLM heeft te maken met moordende concurrentie in binnen- en buitenland.

Bekend in Nederland

De nieuwe topman stelde dat hij de “open en directe” houding van de Nederlanders waardeert. Janaillac kwam uit hoofde van zijn vorige functie veel in Nederland. Als topman van openbaarvervoerbedrijf Transdev bracht hij bezoeken aan dochterbedrijf Connexxion in Hilversum.

Of het aantal Nederlanders in het uitvoeringscomité, waar de divisiedirecteuren inzitten, weer naar vier teruggaat, wilde Janaillac niet zeggen. “Ik wil de beste man of vrouw voor de functie.” Onlangs vertrok vrachtdirecteur Bram Gräber. Zijn positie is nog niet opgevuld. Verder zei de nieuwe topman dat hij voorstander is van diversiteit. Er wordt gezocht naar een nieuwe financieel bestuurder. Janaillac: “Ik zou het geweldig vinden als dat een vrouw zou zijn.”

Meer nieuws over Air France KLM