Nieuws/Financieel
393862
Financieel

Bottelaar Refresco maakt stap naar Amerika

ROTTERDAM (AFN) - Refresco slaat de vleugels uit naar Noord-Amerika. De Rotterdamse bottelaar van frisdranken en sappen neemt daarvoor zijn Amerikaanse branchegenoot Whitlock Packaging over, werd dinsdag bekendgemaakt.

De koopprijs bedraagt 129 miljoen dollar, omgerekend 117 miljoen euro. Volgens Refresco betekent de deal het begin van een nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van het bedrijf. De maker van onder meer Wicky-limonade kan door de inlijving van Whitlock op jaarbasis circa 900 miljoen liter extra sappen en dranken verwerken.

Het huidige jaarvolume van de onderneming bedraagt ongeveer 6 miljard liter. De deal betekent daarmee een flinke uitbreiding van Refresco's activiteiten op het gebied van bottelen voor A-merken als PepsiCo en Coca-Cola. Whitlock bottelt ook voor Amerikaanse merken als Arizona en Ocean Spray.

Refresco is de afgelopen jaren al stevig gegroeid in Europa. Naar eigen zeggen is het bedrijf inmiddels de grootste producent van frisdranken en vruchtensappen van het continent. In flesjes en pakjes gestopte drank van Refresco wordt ook al afgenomen in diverse exportmarkten in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Topman Hans Roelofs laat weten dat het bedrijf al enige tijd bezig was met het onderzoeken van de mogelijkheden voor het betreden van de Noord-Amerikaanse markt. Whitlock past goed bij de Rotterdammers omdat het bedrijf uit Tulsa, Oklahoma, voor 80 procent dezelfde klanten bedient. Bij bedrijf, dat sinds 1980 volledig in handen is geweest van oprichter Jerry Whitlock, werken meer dan vijfhonderd mensen in drie fabrieken verspreid over de Verenigde Staten.

Refresco is van plan aan de overzijde van de Atlantische Oceaan dezelfde overname- en investeringsstrategie te gaan volgen als in Europa, zodat het bedrijf er een vergelijkbare marktpositie kan veroveren. Amerika moet dus echt een tweede groeibasis worden.

De overname wordt naar verwachting later dit jaar afgerond. Refresco verwacht dat Whitlock vanaf volgend jaar een positieve bijdrage aan de winst levert.