Nieuws/Financieel
393979
Financieel

Overnamegolf en groeiland (I)

Een steeds grotere groep beleggers vindt de weg naar sectoren en ontwikkelingen die bovengemiddeld groeien. En zullen dat waarschijnlijk ook blijven doen de komende jaren.

Die beleggers kiezen dus heel bewust voor groei. Daarin kan ik ze uiteraard alleen maar gelijk geven. Want groei en rendement horen bij elkaar. Net als beleggers zijn ook bedrijven vaak op zoek naar overnamekandidaten binnen de eigen sector - of een deelsector - die bovengemiddeld groeien. Dat leidt zeker de laatste jaren tot een overnamegolf bij een aantal van ’s werelds snelst groeiende sectoren en ontwikkelingen.

Een heel mooi en duidelijk voorbeeld van die tendens is de recente overname van het Franse voedingsmiddelenbedrijf Danone. Dat kocht het Amerikaanse biologische voedingsmiddelenbedrijf WhiteWave Foods, voor circa $12,5 miljard. Daarmee koopt Danone groei. Biologische en duurzame voeding is in de westerse wereld namelijk een absolute groeimarkt. In de VS bijvoorbeeld groeit duurzaam geproduceerde en biologische voeding – afhankelijk van het deelsegment – tot wel 20% jaarlijks. Op een dergelijke markt wil een bedrijf als Danone zich uiteraard graag begeven. Helemaal als je weet dat de groei bij gewone levensmiddelen niet hoog meer is.

Met de overname lanceert Danone zich als het waren binnen die groeimarkt. En het bleef bepaald niet beperkt tot deze overname binnen deze sector. In de afgelopen 12 maanden werden onder meer ook de Amerikaanse duurzame voedingsbedrijven Fresh Market, Boulder Brands en Keurig Green Mountain overgenomen. Waarbij het de overnemende partijen steeds erom te doen was hun positie in deze groeimarkt te versterken. Maar ook bij andere groeisectoren en -ontwikkelingen zie je eenzelfde ontwikkeling.

Cyber security

Zoals bij cyber security, een sector die volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Markets en Markets de komende 5 jaar met 121% zal groeien. Aantrekkelijk dus, om je op deze markt te begeven. Groei is namelijk verzekerd! En dat bleek begin juli dit jaar, toen AVG Technologies voor $1,3 miljard werd overgenomen. In dit geval door een rivaal, die snelle expansie wil op de groeimarkt cyber security. Duurzame energie, nog zo’n sector waar de groei erg hoog is: alleen al de Europese markt voor zonne-energie groeit de komende 3 jaar met 80% %. Ook hier zie je die overnamegolf. Een recent voorbeeld is de circa 1 miljard euro die het Franse oliebedrijf Total neertelde voor de eveneens Franse batterijfabrikant Saft. Saft produceert batterijen die worden gebruikt voor de opslag van duurzaam opgewekte energie. Een deelsegment van de sector duurzame energie met, u raadt het al, hoge groeicijfers.

Het regent overnames

En ook bij andere groeitrends en -sectoren regent het overnames. De overnamegolf binnen biotech is al vele jaren aan de gang en daar komt voorlopig nog geen einde aan. Waarom? Groei: tot en met 2020 verdubbelt de omvang van de biotechmarkt volgens onderzoeksbureau Grand View Research. De overnemende partijen zijn veelal grote farmabedrijven, die de groei van hun patentenportefeuille op peil willen houden. De Duitse maker van robots Kuka werd onlangs overgenomen door de Chinese fabrikant van huishoudelijke apparatuur Midea.

Als er een land is waar ze gespitst zijn op groei en waar bedrijven zichzelf door overnames in groeimarkten lanceren is het China wel. Dat Midea enorme kansen in de roboticamarkt ziet, verbaast mij ook geen moment. De robotmarkt groeit de komende 5 jaar volgens marktonderzoeksbureau IDC met 17% per jaar. Het Amerikaanse Microsoft kocht nog niet lang geleden voor $26,2 miljard de social network-site LinkedIn. De beleidsbepalers van Microsoft weten uiteraard dat alleen al de komende jaren het aantal gebruikers van social media-netwerken met 25% zal groeien.

Premie

Doorgaans, zoals het bijna altijd bij overnames gaat, gaan die acquisities gepaard met een mooie premie van 15-30% boven de actuele beurskoers. Beleggers die nu nog binnen hun beleggingsportefeuille vooral leunen op sectoren waar sprake is van een magere groei of zelfs krimp, zou ik aanraden de accenten wat te verleggen. Bijvoorbeeld door simpelweg het voorbeeld na te volgen van beleggers en bedrijven die groei kopen. Want als je deze beleggers en bedrijven ‘nabootst’ en op de overnamegolf meelift, weet je een ding zeker; dat je in groei belegt. En groei en rendement horen nu eenmaal bij elkaar. Misschien niet altijd op de korte termijn. Maar op de langere termijn vertalen beleggingen in ‘groeiland’ zich vrijwel altijd in rendement.

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.