Nieuws/Financieel
394062
Financieel

'Winstgevend kwartaal voor Air France-KLM'

AMSTERDAM (AFN) - Air France-KLM is in het tweede kwartaal uit de rode cijfers gebleven. Dat is althans de gemiddelde verwachting van zeventien analisten die het bedrijf zelf heeft gepolst in de aanloop naar de kwartaalcijferpresentatie van komende woensdag.

De marktkenners gaan in doorsnee uit van een nettowinst van 138 miljoen euro. In de vergelijkbare periode een jaar eerder leed de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep nog een nettoverlies van 79 miljoen euro. De operationele winst is naar verwachting gestegen van 185 miljoen naar 257 miljoen euro.

Over de omzet zijn analisten minder positief. Door zware concurrentie staan de tickteprijzen al tijden onder druk. Vorig jaar werd dat effect nog ruimschoots gecompenseerd door de dure dollar, maar dit jaar zullen de opbrengsten naar verwachting wel zijn gedaald, met ruim 5,5 procent tot 6,3 miljard euro.

Omzetdaling

Voor heel 2016 voorzien analisten een daling van de omzet met 4,4 procent, tot 24,9 miljard euro. De operationele winst stijgt naar verwachting wel met zo'n 40 procent, naar 1,1 miljard euro. Het ligt gezien de onzekerheid rond het brexit-referendum en de recente reeks aanslagen in verscheidene Europese landen niet voor de hand dat het bedrijf zich waagt aan concrete prognoses.

Wel zullen analisten gespitst zijn op aanwijzingen over de koers van de nieuwe topman Jean-Marc Janaillac. Hij volgde begin juli de naar brancheorganisatie IATA vertrokken Alexandre de Juniac op. Kort daarna kondigde ook financieel directeur Pierre-François Riolacci zijn vertrek aan. Wie hem opvolgt is nog onduidelijk.

Ook het aanhoudende gesteggel met zowel het Nederlandse als het Franse personeel over verdere kostenbesparingen zal de nodige aandacht opeisen. Bij Air France heeft het cabinepersoneel voor deze week een staking aangekondigd, bij KLM dreigt met name het grondpersoneel met acties omdat vakbond FNV zich niet kan vinden in nieuwe bezuinigingsvoorstellen.