Nieuws/Financieel
394078
Financieel

Ryanair onzeker over winstverwachting

DUBLIN (AFN) - Prijsvechter Ryanair kan mogelijk niet aan zijn huidige winstverwachting voor het lopende boekjaar voldoen, vanwege de onzekerheid door het brexit-referendum en de angst voor terreur. Dat liet de Ierse luchtvaartmaatschappij maandag weten.

Momenteel rekent Ryanair voor het boekjaar, dat in maart volgend jaar eindigt, nog op een nettowinst van 1,38 miljard tot 1,43 miljard euro. Maar de onzekerheid rond de brexit en de angst voor aanslagen kunnen leiden tot een verlaging van die prognose. Ryanair voerde actief campagne tegen een Brits vertrek uit de Europese Unie, onder meer met advertenties in kranten en aankondigingen tijdens vluchten.

Ryanair denkt dat de ticketprijzen in de belangrijke vakantieperiode juli tot en met september sterker zullen dalen dan eerder gedacht. In het afgelopen kwartaal boekte het bedrijf een nettowinst van 256 miljoen euro, een stijging ruim 4 procent op jaarbasis. De omzet klom met 2 procent tot bijna 1,7 miljard euro.

Prijsbeleid

Het prijsbeleid van Ryanair is erop gericht zoveel mogelijk stoelen te vullen, ook als dat ten koste gaat van de opbrengsten per passagier. De gemiddelde ticketprijs ging afgelopen kwartaal 10 procent omlaag en zakte onder de 40 euro. Het aantal door passagiers gevlogen kilometers daarentegen ging met 11 procent omhoog. Gemiddeld zaten de vliegtuigen voor 94 procent vol, twee procentpunt meer dan een jaar eerder.

De nog altijd lage brandstofprijs bood tegenwicht aan de druk op de ticketprijzen. De totale kosten gingen met 9 procent omlaag, exclusief brandstof kwam de besparing uit op 4 procent.