Nieuws/Financieel
394107
Financieel

BinckBank ziet winst bijna halveren

AMSTERDAM (AFN) - BinckBank heeft de winst in het eerste halfjaar bijna zien halveren ten opzichte van een jaar geleden. Doordat beleggers een afwachtende houding aannamen in aanloop naar het brexit-referendum in Groot-Brittannië is het aantal transacties van klanten stevig teruggelopen, meldde de onlinebroker maandag.

Het zogenoemde gecorrigeerde nettoresultaat kwam uit op 16,2 miljoen euro, tegen 29,9 miljoen euro een jaar geleden. BinckBank zag de totale inkomsten daarbij met 19 procent zakken tot 72,2 miljoen euro.

,,Het marktsentiment was duidelijk minder gunstig dan vorig jaar'', aldus bestuursvoorzitter Vincent Germyns. BinckBank verwerkte met een totaal van zo'n 4 miljoen dik een vijfde minder transacties dan in het eerste half jaar van 2015. In het tweede kwartaal liep het transactieaantal nog eens 13 procent terug ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Pas toen de uitslag van het Britse referendum bekend werd, kreeg Binck het druk door beleggers die wilden handelen.

België

In België daalde het handelsvolume ook door ongunstige fiscale regels op het gebied van particulier beleggen. Alleen in Italië was nog sprake van een relatieve hoge activiteit onder de klanten van Binck. Daar bleef het aantal transacties met 250.000 ,,vrijwel op hetzelfde niveau'' als een jaar eerder.

Germyns durft geen toekomstprognose te geven. Het politieke klimaat en de dreiging van terroristische aanslagen zorgen de laatste tijd voor zoveel onzekerheid dat de handelstrend volgens hem zomaar weer kan omslaan. Het aantal transacties ontwikkelt zich in de maand juli volgens hem tot nu toe een ,,stuk positiever'', in vergelijking met eerdere maanden.

BinckBank werkt er intussen aan om voor zijn resultaten minder afhankelijk te worden van het aantal transacties in een bepaalde periode. Daarom werd eerder deze maand bijvoorbeeld een hypotheekportefeuille van Obvion overgenomen. In het najaar komt Binck tevens met een nieuwe spaarbrokerdienst en een nieuw product op het gebied van vermogensbeheer. Die moeten volgend jaar voor extra omzet gaan zorgen.

Het slechte beurssentiment in de eerste helft van dit jaar had tevens zijn weerslag op dochterbedrijf Alex Vermogensbeheer. Die wist geen positieve rendementen te behalen.