Nieuws/Financieel
394112
Financieel

Damrak verwerkt cijfers Philips

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers in Amsterdam verwerken maandag onder meer de kwartaalcijfers van Philips en BinckBank. Verder staat Ahold in de belangstelling na de afronding van de fusie met het Belgische Delhaize. Het nieuwe fusiebedrijf is sinds maandag genoteerd aan de beurs.

Philips verwacht dat zijn resultaten de komende maanden verbeteren, maar is daarbij bezorgd over de grote onrust op de financiële markten. Dit kan de timing en de opbrengsten van geplande verkopen onder druk zetten. Philips zag de omzet vorig kwartaal met 2 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder, naar 5,86 miljard euro. Het voor eenmalige posten aangepaste bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde met 43 miljoen euro naar 544 miljoen euro.

Onlinebroker BinckBank heeft de winst in het eerste halfjaar bijna zien halveren ten opzichte van een jaar geleden. Doordat beleggers een afwachtende houding aannamen is het aantal transacties van klanten stevig teruggelopen.

Ahold en Delhaize

Ahold en Delhaize hebben sinds maandag een gezamenlijke beursnotering in Amsterdam en Brussel. De supermarktbedrijven wisten hun vorig jaar aangekondigde fusie afgelopen weekeinde definitief af te ronden.

Société Générale verlaagde zijn beleggingsadvies voor Air France-KLM van hold naar sell. Goldman Sachs gaat Van Lanschot volgen met een neutral-advies, terwijl UBS de bank gaat volgen met een koopadvies. ING gaat Basic-Fit volgen met een buy-advies.

Later op de dag komen nog cijfers over het Duitse ondernemersvertrouwen en de huizenmarkt, dienstensector en het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

Drukte

Het wordt een buitengewoon drukke week voor beleggers in Amsterdam met cijfers van onder meer Randstad, Air France-KLM, KPN, Shell en ArcelorMittal. Ook staat een beleidsvergadering van de Federal Reserve op de rol.

De AEX-index sloot vrijdag 0,3 procent in de plus op 453,35 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 625,05 punten. De beurzen Parijs en Londen sloten respectievelijk 0,1 en 0,5 procent hoger. De DAX in Frankfurt verloor 0,1 procent.

De Dow-Jonesindex in New York eindigde met een winst van 0,3 procent op 18.570,85 punten. De brede S&P 500 won 0,5 procent tot 2175,03 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq liet ook een winst zien van 0,5 procent en sloot op 5100,16 punten.

De euro noteerde maandagochtend 1,0975 dollar, tegen 1,0972 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 44,12 dollar. Brent daalde ook 0,2 procent, tot 45,61 dollar.