Nieuws/Financieel
394122
Financieel

Brexit hakt er hard in

We hebben dus de eerste cijfers gezien van na het Britse referendum, de PMI indicator voor het zakenleven over de maand juli. De cijfers waren slechter dan de markt had verwacht en ze wijzen op het begin van een recessie in Engeland in het lopende kwartaal.

De cijfers vormden een scherp contrast met de gestage stroom van positieve verrassingen die we vanuit de VS ontvangen, met name over de Amerikaanse huizenmarkt.

En intussen deed de ECB wat ze kon om zich afzijdig te houden; het beleid blijft ongewijzigd en er werden weinig aanwijzingen gegeven voor het toekomstige beleid.

Klappen

Gegeven dit alles waren de bewegingen op de valutamarkten weinig verrassend. De dollar steeg ten opzichte van nagenoeg alle belangrijke valuta’s in de wereld en de Europese valuta’s kregen klappen met dalingen van tussen de 0,6% en de 1,2% tegenover de greenback.

Let op centrale banken

De aandacht zal deze week verschuiven van de macro economie naar de centrale banken. De verwachtingen voor de vergadering van de Japanse centrale bank zijn (opnieuw) hoog gespannen.

De grote meerderheid van de analisten (waaronder ook wijzelf) verwachten een stevige verruiming door een combinatie van een rentedaling vanaf het huidige niveau van min 0,1% en een vergroting van het opkoopprogramma van risico assets.

Maar misschien nog belangrijker is dat we verwachten duidelijke aanwijzingen te krijgen voor fiscale stimulansen samen met de Japanse overheid; of deze samenwerking nu leidt tot ‘helicoptergeld’ of niet is in onze ogen minder belangrijk.

Het zal moeilijk worden voor de yen om de huidige hoge niveaus vast te houden, wanneer de Bank of Japan doet wat wij verwachten.

Fed spreekt ook

Aan de overkant van de oceaan vindt de andere belangrijke bijeenkomst plaats, de vergadering van de Federal Reserve op woensdag. Er wordt geen verandering in het beleid verwacht, maar wij denken dat in de verklaring de recente versterking van de Amerikaanse economisch indicatoren zal worden bevestigd.

De markten zouden ervoor kunnen kiezen zich te focussen op het gapende gat tussen het voorzichtige optimisme van de Federal Reserve en de extreem lage verwachtingen van de markt voor een renteverhoging, wat kan leiden tot steun voor de dollar.

 

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate  voorspellers van de marktbewegingen.