Nieuws/Financieel
394140
Financieel

DeGiro wint duizenden klanten 

Amsterdam - In de strijd om particuliere beleggers heeft online broker DeGiro afgelopen tweede kwartaal opnieuw meer klanten aan zich gebonden. DeGiro steekt BinckBank steeds vaker naar de troon. BinckBank zoekt inkomsten ook uit nieuwe diensten.

Prijsvechter DeGiro meldt maandagochtend over het voorbije tweede kwartaal 13.000 meer klanten en 10.000 extra transacties in particuliere beleggingen dan vorig jaar.

De 112.000 extra geopende accounts per eind juni 2016, en 4,4 miljoen transacties over de eerste zes maanden, betekenden een groei van 67% op jaarbasis.

Rendement zoeken

,,Beleggers gaan vanwege de lage rente actiever op zoek naar rendement en lage kosten”, zegt DeGiro-directeur Gijs Nagel over de trend.

Het niet genoteerde DeGiro, in 2008 opgericht door vijf voormalige BinckBank-medewerkers en 120.000 klanten groot, komt bewust met cijfers vlak voor die van BinckBank. Dat beursfonds met 600.000 klanten publiceert maandagochtend vroeg.

Terughoudender

Afgelopen april meldde DeGiro – nu uitgebreid naar zeventien landen – BinckBank in aantallen transacties als Nederlandse marktleider te hebben afgetroefd, met 2,2 miljoen versus 2,1 miljoen transacties. Dat gebeurde in tweeënhalf jaar tijd, BinckBank bestaat zeventien jaar.

Over het eerste kwartaal meldde BinckBank dat beleggers door volatiele markten erg terughoudend werden. In België, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland boekte Binck toen 2,1 miljoen (-23%) minder transacties dan in hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor, en daalde het aantal vermogensbeheerrekeningen met 5%. Dochter Alex Vermogensbeheer zag zijn beheerd vermogen met 19% dalen tot €1,6 miljard.

Opmars

De opmars van DeGiro in het traditioneel slappere tweede kwartaal ging minder snel. Particulieren verhandelen dit jaar tot nu toe voor €30 miljard aan waarde bij DeGiro.

Het platform meldt een winst over het eerste halfjaar van 2016 van €1,8 miljoen, tegen €1,29 miljoen in de eerste drie maanden. DeGiro investeert momenteel veel om in meer markten te kunnen uitrollen.

De online beleggerswereld is uiterst concurrerend. DeGiro brak de markt open met gemiddeld 80% lagere tarieven. Na vertrek van onder andere Keytrade, SNS en Todays zijn tien brokers actief. Momenteel gelden de aantallen transacties en binnengehaalde klanten als doorslaggevend.

Brexit-effect

In het tweede kwartaal pikten brokers de drukkere handel van de beursgang van ASR en het Brexit-referendum mee. ,,Rond de Brexit”, aldus Nagel, ,,boekten we drie keer zoveel volumes als normaal.”

Nagel zegt over de tweedekwartaalcijfers te zien dat zijn platform BinckBank dankzij lagere operationele kosten beleggers afsnoept. ,,Hun brokertransacties nemen af, bij ons nemen ze alleen maar toe. Ik kom van BinckBank, heb nog een Binck-gevoel, maar dat platform is ooit opgericht om voor beleggers veel goedkoper te zijn. Dat is Binck al lang niet meer.” 

BinckBank, werkend met een bankvergunning, claimt in ,,relevante cijfers” de marktleider te zijn. Over het eerste kwartaal dit jaar ging het aantal transacties terug van 2,7 miljoen een jaar eerder naar 2,1 miljoen. 

Duurder huis

,,Er worden appels met peren vergeleken”, zegt de BinckBank-zegsman. ,,Wij melden transacties waaruit direct provisie voortvloeit. Niet alle andere, zoals de valuta- of dividendtransacties. Dat lijkt ongunstig, het gaat echter al lang niet meer om louter de transactiekosten van een belegging, maar om de beste uitvoering op de beurs voor klanten. Dus niet alleen het tarief aan voorkant bepaalt je waarde, ook alles erna en het eindresultaat. Wij vergelijken het met een makelaar: die kan online het goedkoopste tarief bieden. Als je huis uiteindelijk door allerlei kosten veel duurder wordt, zegt dat klanten genoeg. Het gaat om de best mogelijke prijs voor je huis.”

Volgens DeGiro rapporteert het transacties op een zelfde manier als BinckBank.

Nieuwe koers

BinckBank erkende vorig jaar dat het brokerwerk gemeengoed is geworden. Midden vorig jaar verbreedde topman Vincent Germyns BinckBank, dat als broker voor retaildiensten samenwerkt met klanten van beursbedrijf Euronext, zijn verdiensten.

Het zette daartoe €500 miljoen opzij. Voor €340 miljoen nam het recent de hypotheekportefeuille van Oblivion over. Ook begint Binck een Europese spaardienst. 

Volgens ING zit de grote broker in overgangsjaren. ING verlaagde deze maand zijn koersdoel voor BinckBank van  €7,00 naar €4,50. De reden: mogelijk tegenvallende over het tweede kwartaal. ING adviseert het aandeel aan te houden.

Relevant financieel nieuws elke ochtend gratis in je mailbox met de DFT Nieuwsbrief