Nieuws/Financieel
394160
Financieel

’Problemen banken Italië vallen reuze mee’

CHENGDU - De problemen van Italiaanse banken worden schromelijk overdreven. Dat meent Ignazio Visco, gouverneur van de centrale bank van Italië.

De Italiaanse banksector kan zelf de problemen oplossen met het enorme aantal leningen die niet of nooit meer worden terugbetaald, verklaarde Visco in het Chinese Chengdu bij een bijeenkomst van de G20. Hier moeten de banken volgens hem wel de tijd voor krijgen. „Maar zelfs als de slechte leningen onmiddellijk geheel of voor de helft moeten worden afschreven, dan zou dat nauwelijks gevolgen hebben voor de rest van de mondiale bankwereld”, beweerde hij tegen persbureau Bloomberg.

De Europese Centrale Bank (ECB) eist dat de Italiaanse spaghettibanken snel €15 miljard aan slechte leningen afschrijven. Visco bagatelliseert de hoogte van de pijn op de bankbalansen. „Het is niet relevant”, stelt hij. „De meeste banken in Italië doen het namelijk bijzonder goed.”

Aandeelhouders

De Italiaanse overheid wil de banken helpen met opschonen van hun balans via een reddingfonds met belastinggeld. Premier Renzi wil voorkomen dat aandeel- en obligatiehouders voor de kosten opdraaien, zoals nieuwe Europese afspraken voorschrijven, omdat veel gewone Italianen voor hun pensioen beleggen in hun eigen bank.

Minister Pier Carlo Padoan van Financiën zei in China dat de gesprekken met de Europese Commissie over de bankentwist ‘erg vruchtbaar’ verlopen: „Iedereen is zich bewust van de regels over de pijn voor aandeelhouders. Wij hebben begrepen dat dit moet gebeuren. Maar wij hebben nu flexibiliteit nodig, omdat dit een brandhaard is van een oude brand.”