Nieuws/Financieel
394190
Financieel

G20 zet alle middelen in voor sterkere groei

CHENGDU (AFN) - De G20 zal al het mogelijke doen om de groei van en het vertrouwen in de wereldeconomie te versterken. Dat herhaalde de groep van twintig belangrijke economieën zondag na afloop van een tweedaagse bijeenkomst in Chengdu.

In de Chinese stad waren dit weekeinde de ministers van Financiën en centralebankpresidenten van de G20 bijeen. Zij lieten in een gezamenlijke verklaring weten dat de nadruk nog meer dan voorheen moet komen te liggen op hervormingen, in plaats van stimuleringsmaatregelen die alleen op de korte termijn soelaas bieden.

,,Het wereldwijd economisch herstel zet door, maar blijft zwakker dan gewenst'', stelden de beleidsmakers. Om daar verbetering in te brengen is het ,,essentieel'' dat de onderliggende tekortkomingen die een sterker herstel in de weg staan, structureel worden aangepakt.

Brexit

De financiële kopstukken van de G20 hebben daarnaast gesproken over de economische gevolgen van het besluit van de Britse bevolking om zich los te maken van de Europese Unie. Zij zeiden er vertrouwen in te hebben dat die binnen de perken kunnen worden gehouden, en spraken de hoop uit dat Groot-Brittannië nauw met de EU blijft samenwerken.

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) benadrukte na de vergadering eveneens het belang van structurele hervormingen. Ook verdere liberalisering van de wereldhandel kan de productiviteit en economische groei een zetje in de goede richting geven, aldus Lagarde.

Topman Jim Yong Kim van de Wereldbank sprak zijn zorg uit over de gevolgen van het brexit-referendum. ,,Wij dachten dat de Verenigde Staten solide waren, dat de eurozone beter werd en dat zelfs Japan het een beetje beter leek te doen'', zei hij. ,,Brexit was een grote klap, en wij proberen nog altijd te begrijpen wat de gevolgen zijn, maar het lijkt erop daty de mondiale groei weer teleur zal stellen.''