Nieuws/Financieel
394567
Financieel

Forse afschrijving Boeing na tegenvallers

CHICAGO (AFN) - Boeing schrijft in het tweede kwartaal een bedrag van 2,1 miljard dollar af wegens een reeks tegenvallers. De vliegtuigbouwer kampt met problemen bij de ontwikkeling van een nieuw militair tankvliegtuig en bij de verkeersvliegtuigen 747-8 en 787 Dreamliner. Dat meldde het Amerikaanse bedrijf vrijdag.

Twee testvliegtuigen van het type Dreamliner ter waarde van 847 miljoen dollar worden volledig afgeboekt, omdat geen kopers gevonden kunnen worden. Daarnaast boekt het bedrijf een bedrag van 814 miljoen dollar af voor de 747-8, omdat werd teruggekomen van het voornemen de productie te verdubbelen naar twaalf toestellen per jaar in 2019.

De eerder gemelde problemen met het tankvliegtuig worden voor 393 miljoen dollar negatief in de boeken gezet. De ontwikkeling van de KC-46 werd vertraagd door onder meer problemen met de bedrading en het bijtankmechanisme.

De afschrijvingen hebben geen effect op de kapitaalpositie van Boeing. Het bedrijf geeft woensdag een update van zijn vooruitzichten bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.