Nieuws/Financieel
394617
Financieel

Topman Fox News vertrekt

Roger Ailes

Roger Ailes

Bestuursvoorzitter Roger Ailes van de grote Amerikaanse nieuwszender Fox News is opgestapt vanwege talloze klachten over seksuele intimidatie. Topman Rupert Murdoch neemt zijn plaats tijdelijk in.

Roger Ailes

Roger Ailes

Dat meldde het moederbedrijf donderdagavond. Ailes (76) was boegbeeld van de Amerikaanse televisiewereld en gold als een van de machtigste mediatycoons. Volgens Ailes' advocaten was hij afgelopen dagen in gesprek met Fox News.

In de verklaring die 21st Century Fox heeft verspreid, staat niets over die beschuldigingen en het is niet duidelijk of die aanleiding voor zijn vertrek zijn. Volgens de 50-jarige presentatrice Gretchen Carlson heeft Ailes haar de deur uitgewerkt omdat ze geen seksuele relatie met hem wilde aangaan. Ailes ontkent dat.

Drudge Report meldde eerder een conceptovereenkomst te hebben, waarin Ailes een bedrag van $40 miljoen kreeg toegezegd. Daarnaast zou hij een adviserende rol houden bij Fox News.

Presidentsverkiezingen

De nieuwszender, onderdeel van 21st Century Fox en eigendom van de Britse mediamagnaat Rupert Murdoch, speelt een belangrijke rol in de presidentsverkiezingen.

Volgens mediaonderzoeker Nielsen heeft Fox News in die concurrentieslag nu de leiding in het aantal kijkers. Fox steunt de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

Opmerkingen en avances

Na presentatrice Gretchen Carlson beschuldigde haar collega Megyn Kelly de hoogste baas van hun werkgever Fox News van seksuele intimidatie.

Kelly zou in een onderzoek naar de ongewenste intimiteiten van de Fox News-topman Roger Ailes tegen advocaten hebben verklaard dat ook zij ten prooi viel aan seksueel getinte opmerkingen en avances.