Nieuws/Financieel
394627
Financieel

Tegenvallende cijfers drukken Wall Street

NEW YORK (AFN) - Tegenvallende kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven drukten donderdag de stemming op Wall Street. De aandelenkoersen gingen over een breed front omlaag.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent in de min op 18.517,23 punten. De brede S&P 500 zakte eveneens 0,4 procent, naar 2165,17 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,3 procent omlaag en kwam op 5073,90 punten.

Bij de hoofdfondsen stond Intel stijf onderaan met een verlies van 4 procent. De kwartaalresultaten van de chipfabrikant vielen niet in de smaak. De cijfers van American Express konden beleggers evenmin bekoren. De creditcardmaatschappij werd 1,6 procent minder waard.

McDonalds

Slechts een handvol van de dertig hoofdfondsen hielden het hoofd boven water. Fastfoodketen McDonald's was de sterkste stijger met een plus van 0,9 procent. Caterpillar, fabrikant van zware machines voor de industrie land- en mijnbouw, kreeg er 0,4 procent bij.

Tegenvallende resultaten van Southwest Airlines zetten de aandelenkoersen van luchtvaartmaatschappijen onder druk. De prijsvechter liet weten veel last te hebben van felle concurrentie en lage ticketprijzen en verloor ruim 11 procent van zijn beurswaarde. Concurrenten als Delta, United en American Airlines zakten 2,7 tot tot 4,2 procent.

General Motors

Niet alle cijfers stelden teleur. General Motors (GM) overtrof met zijn winst over het tweede kwartaal de verwachtingen. Het moederbedrijf van onder meer Opel en Chevrolet profiteerde van de aantrekkende markt voor trucks in de VS. GM werd 1,7 procent meer waard, branchegenoot Ford kreeg er 1,3 procent bij.

De positieve vooruitzichten die eBay in zijn halfjaarbericht schetste, werden beloond met een koerssprong van bijna 11 procent. Chipmaker Qualcomm won 7,5 procent na meevallende cijfers.

Tesla

De toekomstplannen voor Tesla die topman Elon Musk ontvouwde, zorgden weer wel voor een domper. De fabrikant van elektrische auto's verloor 3,4 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,6 procent naar 44,55 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 46,07 dollar per vat. De euro werd voor 1,1020 dollar verhandeld, tegen 1,1010 dollar aan het einde van de Europese beurshandel.