Nieuws/Financieel
394714
Financieel

Ook Deutsche overstag met compensatie renteswaps

AMSTERDAM - Na Rabobank, sluit ook Deutsche Bank zich aan bij de algemene compensatieregeling voor ondernemers met een rentederivaat.

Deutsche Bank was na het akkoord van Rabobank de enige bank die niet meedeed aan de door een onafhankelijke commissie opgestelde compensatieregeling. De bank rondt deze zomer het eigen herstelkader af. Klanten krijgen vervolgens een extra vergoeding als zij beter af blijken te zijn met de regeling van de Derivatencommissie.

Van de zes betrokken banken was Deutsche Bank de enige die tussen 2011 en 2014 zelf niet actief swaps verkocht die leningen van mkb’ers moest beschermen tegen een toen verwachte stijgende rente. De Nederlandse tak van de Duitse bank kreeg 714 dossiers in handen na de overname van delen van het ingestorte Fortis.

’Verheugd’

Deutsche Bank verklaarde eerder meer tijd nodig te hebben om het herstelkader te bestuderen voor er een besluit kon worden genomen. Ondanks het getreuzel van ruim twee weken, laat de bank in een persbericht weten ‘verheugd te zijn dat het uniforme herstelkader op belangrijke punten overeenkomt met het eigen herstelkader’.

„Deutsche Bank zal alle aspecten van het voorgestelde herstelkader overnemen indien dat resulteert in een additionele (netto) vergoeding voor klanten. Klanten zullen dus een additionele vergoeding ontvangen indien zij beter af zijn met het herstelkader van de commissie”, aldus de bank.

Compensatie

ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot sloten zich begin deze maand direct aan bij het uniforme herstelkader. Bijna de helft van de gedupeerden bleef echter in onzekerheid, omdat de toezegging van Rabobank ontbrak. De directie ging na drie dagen overstag.

„Net zoals de andere banken in Nederland is het belangrijk om dit dossier te sluiten en duidelijkheid te creëren voor haar klanten”, zegt Deutsche Bank nu. Hoeveel er extra moet worden gereserveerd voor de compensatieregeling wil de bank niet zeggen. Ook is niet bekend welk bedrag er eerder voor het eigen herstelkader is uitgetrokken.