Nieuws/Financieel
394737
Financieel

General Motors verwacht meer winst te maken

DETROIT (AFN) - Automaker General Motors (GM) is positiever geworden over de winst die het dit jaar in de boeken zal zetten. Het moederbedrijf van onder meer Opel en Chevrolet behaalde in het tweede kwartaal fors meer winst dan waar rekening mee werd gehouden.

GM profiteerde onder meer van de aantrekkende markt voor trucks in de VS. Ook slaagde de automaker er in om in de moeilijke Europese markt zwarte cijfers te schrijven. Onder de streep resteerde vorig kwartaal een winst van 2,9 miljard dollar. Daarop verhoogde GM zijn verwachtingen voor het hele jaar. Er wordt nu nu een winst van 5,50 tot 6 dollar per aandeel voorzien, waar eerder werd gerekend op 5,25 tot 5,75 dollar per aandeel.

De omzet van GM steeg naar 42,4 miljard dollar. Ook hier overtrof de automaker de gemiddelde verwachting.

Winstgevendheid

GM heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan het verbeteren van de winstgevendheid in Noord-Amerika. Ook was het bedrijf erop gebrand om betere resultaten te behalen in Europa. Topvrouw Mary Barra van GM sprak van een ,,buitengewoon" kwartaal. In Zuid-Amerika werd afgelopen kwartaal nog wel een verlies in de boeken gezet. Deze viel met 121 miljoen dollar lager uit dan de 144 miljoen dollar een jaar geleden.

In Europa hield GM onder de streep 137 miljoen dollar over. Een jaar eerder werd nog 45 miljoen dollar aan rode cijfers geschreven. Dat de Britten onlangs besloten uit de EU te stappen gaat de automaker wel geld kosten. GM rekent op een kostenpost van 400 miljoen dollar in de tweede helft van het jaar.