Nieuws/Financieel
394774
Financieel

Wereldhave ziet winst toenemen

AMSTERDAM (AFN) - Winkelvastgoedbedrijf Wereldhave heeft de winst in het eerste halfjaar zien toenemen. Naar eigen zeggen is het bedrijf erin geslaagd sterk te presteren, ondanks de vele faillissementen van de laatste tijd in de detailhandel.

Het directe resultaat van Wereldhave kwam uit op 77,7 miljoen euro, tegen 62,6 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar. Dit was vooral te danken aan de overname van negen winkelcentra in Nederland in de tweede helft van vorig jaar. De winst per aandeel groeide tot 1,77 euro, van 1,62 euro een jaar eerder.

Door winkels die omvielen liep de bezettingsgraad van de panden van het bedrijf in Nederland wel een fractie terug. Concernbreed zag Wereldhave, dat in meerdere landen actief is, de bezetting van zijn winkels echter toenemen, van 93,8 procent eind vorig jaar tot 94,8 procent.

Huurinkomsten

Bestuursvoorzitter Dirk Anbeek wees er in een toelichting op dat Wereldhave zo goed als alle winkels die zijn verdwenen door een faillissement heeft weten te vervangen door een andere huurder. Dit dankt de onderneming volgens hem mede aan de aanhoudende investeringen om winkelcentra aantrekkelijker te maken. Die trekken winkeliers uit omliggende gebieden naar de centra en houden de bezoekersstroom op peil. Wereldhave heeft afgelopen tijd zo'n 60 miljoen euro geïnvesteerd in renovatie van vijf winkelcentra en is daarmee halverwege de vernieuwingsslag.

Anbeek verwacht dat de golf aan faillissementen die sinds 2012 zichtbaar is de komende tijd zal afnemen. Wereldhave wil in die situatie zijn bezettingsgraad verder opvoeren, naar 97 procent. Een concrete termijn voor die doelstelling is er echter niet.

De vergelijkbare huurinkomsten namen daarbij met 1 procent toe. Alleen in Finland zag Wereldhave die iets teruglopen. Wereldhave bevestigde verder zijn eerder afgegeven winstprognose voor het hele jaar. Het bedrijf rekent op een toename van de winst per aandeel met 6 tot 9 procent.