Nieuws/Financieel
394807
Financieel

Zomerrally in de maak?

Deze week is het cijfergeweld volledig losgebarsten en hebben de eerste AEX-fondsen de resultaten over het tweede kwartaal bekend gemaakt. Daar werd overigens wekenlang naar uitgekeken want sinds de val na het Britse referendum, waarbij de AEX een dieptepunt noteerde van 411,62 is de beurs aan een opmerkelijke opmars begonnen.

Wie had dat gedacht nadat de Britten een schokgolf door de markten veroorzaakten. Ik heb in de week na het referendum toch wel gerenommeerde analisten horen voorspellen dat de volgende renteaanpassing in de Verenigde Staten omlaag zou zijn. Dit in tegenstelling tot de periode voorafgaand aan 23 juni, de dag waarop de Britten hun stem lieten horen. Tot die periode werd namelijk een renteverhoging ingecalculeerd in december.

Hoe anders kan het gaan en op dit moment behoort u echt niet tot de minderheid als u denkt dat de Fed reeds in september de rente verhoogt. Tussen dat verschil zitten maar 18 werkdagen. Het kan verkeren.

Orde op zaken

Doemscenario’s ontstonden er, waarbij niet alleen de economie van de Britten het zou begeven, maar tevens was het gedaan met de toekomst van de Europese Unie. Het is aan dezelfde Britten te danken dat zij snel orde op zaken hebben gesteld en de politieke wanorde hebben hersteld. In ieder geval bij de Conservatieven. Er heerst vertrouwen in Theresa May, de nieuwe leider van de Tories en zij zal een goede exit in Brussel arrangeren.

Daardoor was de druk van de ketel en waren de aandelen niet aan te slepen. Snel ging het dan ook bergopwaarts en konden mondiale beurzen profiteren. Eveneens kwam er een sterk banenrapport uit de VS en ook zijn de cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt bemoedigend.

Kwartaalcijfers

Wel moest de opmars nog gerechtvaardigd worden door de kwartaalcijfers van de beursgenoteerde bedrijven. De situatie is opmerkelijk want er zijn voldoende argumenten om terughoudend te zijn. Wat te denken van de politieke onrust in Turkije. Tevens had men nog weken kunnen speculeren op een slechte afloop van een Brexit. Of de ongewijzigde rentepolitiek van de Bank of England, waar de markt op een verlaging van de rente had gerekend.

Beurzen hebben deze stormen doorstaan en dat is een teken van kracht. Een situatie waarin een sterke bodem is neergelegd die niet zondermeer gebroken wordt. Rode draad bij de kwartaalcijfers is een daling van nettowinsten alsmede lagere omzetten. Maar veelal komen de cijfers aan de bovenkant van de verwachtingen uit en dat zorgt ervoor dat Wall Street dagelijks hogere toppen neerzet. Neem de banken, Morgan Stanley, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, allemaal kwamen de cijfers aan de bovenkant van de verwachtingen uit. Weliswaar met lagere omzetten en winsten maar geen negatieve uitschieters.

Neem de bankensector in Europa. Het lijkt mij dat daar nog wel de nodige onzekerheid in de markt schuilt. Neem alleen al Italië waar er nog geen oplossing is gevonden voor het slechte leningen probleem. Overigens wordt hier hard aan gewerkt en er gaan geruchten dat private investeerders een deel van de slechte leningen van Monte dei Paschi gaat opkopen.

Communicatie

Op de AEX kwamen deze week Akzo Nobel, ASML en Unibail Rodamco met cijfers. Cijfers die aan de verwachtingen voldeden, dan wel daarboven uitkwamen. Het is aan de communicatie van Akzo topman Ton Büchner te danken dat het aandeel dinsdag werd afgestraft. Weliswaar lag de omzet en nettowinst lager maar wel conform de verwachtingen. Dat Büchner vervolgens uitdagende omstandigheden voorziet bij een onzekere marktomgeving kunnen beleggers niet waarderen.

En zo verwacht ik de komende tijd nog meer bevestiging te krijgen van andere AEX fondsen die de kwartaalresultaten bekend maken. Unilever was daar vanmorgen een goed voorbeeld van, een onderliggende groei van 4,7 procent, boven de consensus van 4,4 procent. Voorzitter Paul Polman zal nog wel even aan zijn collega Büchner hebben gedacht toen hij de resultaten communiceerde.

Voorlopig dendert de beurzentrein nog wel even door en kunnen wij voorzichtig weer aan het woord gaan denken dat bijna iedereen vergeten was: de zomerrally. Want als er niet ergens nog een zwarte zwaan rondzwemt is een stand van 475 niet eens zo onrealistisch. Dat zou dan al weer ruim 15 procent stijging zijn vanaf de laagste stand in juni.

Wie had dat gedacht op 24 juni toen de Britten in de vroege ochtend hun exit aankondigden?

Ron van der Does is marktanalist bij IG Nederland. In aanvulling tot de disclaimer hieronder, bevat het materiaal op deze pagina geen overzicht van koersen, een aanbod, of een advies tot een transactie voor welk financieel instrument dan ook. IG aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor handelingen die worden gedaan naar aanleiding van deze opmerkingen en is ook niet verantwoordelijk voor de consequenties. Onderzoeksresultaten die aangeboden worden gaan niet direct over specifieke beleggingen, financiële informatie of benodigheden van personen die deze informatie heeft ontvangen. De informatie is niet opgesteld in overeenstemming met de wettelijke vereisten die ontworpen zijn om de onafhankelijkheid van onderzoek op beleggingsgebied onder de aandacht te brengen en moet dus gezien worden als marketingcommunicatie.