Nieuws/Financieel
394824
Financieel

Daar is de zon

undefined

Naast vrolijkheid, omdat de zomer eindelijk lijkt te zijn begonnen, was er begin deze week ook even paniek. In Groningen bleek door het prachtige zonnige weer het energienet overbelast te zijn geraakt.

De laatste jaren zijn Groningers massaal overgestapt op zonne-energie en een dagje mooi weer lijkt het systeem niet aan te kunnen. Hoewel de plaatselijke netwerkbeheerder terecht liet weten dat het om een incident ging, denk ik wel dat het de eerste signalen zijn van kinderziektes die horen bij de grote energietransitie.

Tot voor kort was de spanning op ons energienet effectief te regelen door het in- en uitschakelen van een aantal energiecentrales. De zon en de wind laten zich niet vanuit een controlekamer regelen waardoor we nog slimmer met energie om moeten gaan.

In verschillende sectoren wordt gewerkt aan de ingrediënten die horen bij slimme energienetten. Het ’ internet of things’, laat apparaten met elkaar communiceren waardoor het gebruik van energie beter op elkaar af te stemmen is. Energieopslag, sensortechnologie en tal van andere innovaties leiden ertoe dat binnen tien jaar energie nagenoeg gratis is. We kunnen dus toch met een gerust gevoel op vakantie.