Nieuws/Financieel
394853
Financieel

Incidenten en stakingen drukken omzet easyJet

LONDEN (AFN) - De Britse prijsvechter easyJet heeft afgelopen kwartaal minder omzet gedraaid, mede door de vele vluchten die geannuleerd moesten worden. De luchtvaartmaatschappij had last van diverse incidenten, onder meer de recente aanslag op de luchthaven in Brussel. Ook kreeg het bedrijf te maken met stakingen van luchtverkeersleiders en extreem weer.

Alles bij elkaar werden er 1221 vluchten geschrapt. De totale opbrengsten kwamen 2,6 procent lager uit dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, op een kleine 1,2 miljard pond (1,4 miljard euro). De omzet per stoel zakte met 7,7 procent.

Volgens bestuursvoorzitter Carolyn McCall maakt de luchtvaartsector momenteel een van de moeilijkste periodes in jaren door, vooral door de vele terroristische aanslagen van de laatste tijd. Daardoor zijn veel mensen nu huiveriger bij het boeken van een vliegticket. Ook de brexit zorgt voor veel onzekerheid. Het bedrijf stelde daarom onlangs al zijn financiële verwachtingen naar beneden bij.

Conflict

EasyJet slaagde er wel in om afgelopen kwartaal dik 20 miljoen passagiers te vervoeren, bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. Dit komt door uitbreidingen van het stoelaanbod.

McCall ging ook in op het conflict dat easyJet heeft met de Nederlandse pilotenvakbond VNV. Ze wees erop dat er nog altijd onderhandeld wordt over de arbeidsvoorwaarden van piloten die op Schiphol zijn gestationeerd. Volgens McCall stelt easyJet zich constructief op in de gesprekken. Maar er zijn wel dingen waarover geen compromissen mogelijk zijn, voegde ze daaraan toe.

De VNV zette vorige maand ook een staking op touw, maar die leidde niet tot uitval van vluchten. McCall hoopt dat passagiers ook komende tijd geen hinder zullen ondervinden.