Nieuws/Financieel
394923
Financieel

Exodus top Air France KLM

Jérôme Nanty

Jérôme Nanty

Jean-Marc Janaillac, drie weken in functie als topman luchtvaartmaatschappij Air France KLM, vernieuwt in hoog tempo zijn staf. Hij heeft zijn naaste medewerker Jérôme Nanty in zijn vorige baan als hoogste man van transportbedrijf Transdev,  benoemd tot secretaris van de luchtvaartmaatschappij. Hij volgt daarmee Jaques le Pape op.

Jérôme Nanty

Jérôme Nanty

Twee weken geleden kondigde financieel directeur Pierre-Francois Riolacci zijn vertrek aan, vlak nadat bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac was vertrokken naar de mondiale luchtvaartkoepel IATA. De laatste lag niet goed bij de vakbonden.

De nieuwe topman Janaillac wacht op dat vlak een uitdaging, hij moet er voor zorgen dat met name bij Air France bezuinigd gaat worden. Afgelopen juni werd er gestaakt en ook volgende week is er nog actiedreiging.

Air France KLM moet de kosten verlagen om mee te kunnen in de mondiale concurrentiestrijd. De Franse vakbonden zijn het daar niet mee eens. De nieuwe secretaris heeft ervaring met vakbonden, hij was jarenlang personeelsdirecteur bij de bank Credit Lyonnais.

Le Pape, een vertrouweling van Juniac, lag bij de dochtermaatschappijen, zowel in Nederland als Frankrijk niet heel goed. Hij vatte zijn rol als secretaris ruim op en wilde werk maken van het ineenschuiven van Air France en KLM. Dat leverde hem conflicten op met KLM over het afromen van de Nederlandse kas en de zeggenschap van prijsvechter Transavia. Hij gaf volgens meerdere bronnen in Parijs en Amstelveen advocatenkantoor Stibbe de opdracht om te kijken hoe de zelfstandigheid van KLM ingeperkt kon worden.