Nieuws/Financieel
394930
Financieel

Accsys op schema met capaciteitsplan Arnhem

AMSTERDAM (AFN) - Houtveredelaar Accsys Technologies ligt op schema met zijn plan om de productiecapaciteit in Arnhem te verdubbelen. De eerste fase, een verhoging van 50 procent, zal in 2017 een feit zijn. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het bedrijfsresultaat in het jaar dat eind maart werd afgesloten bedroeg 2,4 miljoen euro. Volgens Accsys was het de eerste keer sinds herstructureringen in 2010 en 2011 dat een boekjaar in de plus werd afgesloten. De brutowinst steeg met 49 procent tot 18,2 miljoen euro.

Accsys wist zijn omzet dankzij hogere verkoopprijzen en gestegen licentie-inkomsten met 15 procent op te voeren tot 52,8 miljoen euro. Onder de streep resteerde een verlies van 868.000 euro.

Samenwerking

Het bedrijf ging in 2014 een samenwerking aan het chemieconcern Solvay voor licentie-verkopen en de productie van Accoya, één van de twee producten van Accsys. Solvay koopt tussen 2016 en 2020 minimaal 76.000 vierkante meter Accoya van de fabriek in Arnhem. Accsys zal de productiecapaciteit in de Gelderse hoofdstad verdubbelen tot 80.000 vierkante meter per jaar.

Begin dit jaar volgde een akkoord met BP Ventures, de investeringstak van het Britse olie- en gasbedrijf BP voor de bouw van een fabriek voor de houtveredelingstechniek Tricoya.

,,De afspraken met Solvay stellen ons in staat de Accoya-volumes te verhogen, resulterend in een hoger bedrijfsresultaat op de middellange termijn. De hogere capaciteit maakt het ons ook makkelijker nieuwe markten aan te boren'', aldus Accsys.