Nieuws/Financieel
394939
Financieel

S&P negatiever over Turkije

LONDEN (AFN) - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft woensdag de kredietwaardigheid van Turkije verlaagd. Door de mislukte couppoging vorige week is volgens het bureau een verscherpte tegenstelling in het politieke landschap ontstaan. Dat heeft ook gevolgen voor het financiële systeem van het land.

Volgens S&P staat Turkije een periode van ,,verhoogde onvoorspelbaarheid" te wachten. Daardoor zullen buitenlandse investeerders wel twee keer nadenken alvorens geld in de Turkse economie te pompen. Het land is echter sterk afhankelijk van de instroom van buitenlands kapitaal onder meer voor de financiering van het tekort op de lopende rekening.

Volgens S&P zullen beleidsmakers in Turkije zich de komende tijd inspannen om het land minder afhankelijk te laten zijn van externe financiers.

Couppoging

De couppoging is voor Moody's reden om de rating van zeker negen Turkse bedrijven te herzien. Eerder gaf de kredietbeoordelaar al aan de kredietwaardigheid van Turkije zelf onder de loep te nemen.

Net als S&P is Moody's niet gerust op de situatie in het land. Economische hervormingen werden volgens het bureau al in een trager tempo uitgevoerd dan verwacht. De ontstane onrust maakt het er volgens Moody's niet makkelijker op om de bestaande problemen aan te pakken.