Nieuws/Financieel
394948
Financieel

Akkoord grond-cao KLM pas in september

KLM sluit op zijn vroegst een akkoord over een nieuwe cao met het grondpersoneel in september. De luchtvaartmaatschappij heeft dinsdag nieuwe voorstellen gedaan aan het personeel, die door de verschillende vakbonden in beraad worden genomen.

De Vereniging Hoger KLM Personeel (VHKP) heeft zijn leden pas op 24 september bijeen geroepen, zo blijkt uit een brief. “We gaan voor zorgvuldigheid boven snelheid”, zegt voorzitter Bob van der Wal van de VHKP in een reactie.

Vakbond CNV meldt dat ze  kritisch op het proces waar de voorstellen uit zijn voortgevloeid. "Haastige spoed is zelden goed”, stelt de CNV dinsdagavond richting leden. KLM heeft dinsdag onder druk van het FNV 19 dagen na expiratiedatum van de huidige cao een voorstel op tafel gelegd. Daarin is loonsverhoging beloofd aan het personeel, in ruil voor een hogere productiviteit. Daarnaast wordt de vrijwillige vertrekregeling verlengd.

Werknemers leveren ten minste één vrije dag in. Voor FNV is het afschaffen van de ouderendagen een heikel punt. Zij hebben veel werknemers in hun achterban die fysiek werk verrichten. KLM probeert de werknemers over te halen tot instemming met een eenmalige uitkering van € 1600, daarnaast wordt de winstdelingsregeling per 2017 verhoogd. De president-directeur van KLM, Pieter Elbers, waarschuwde dinsdag voor een “negatieve spiraal” als de luchtvaartmaatschappij niet verder gaat met bezuinigen. KLM heeft last van concurrentie, waardoor de omzet voortdurend onder druk staat.