Nieuws/Financieel
394954
Financieel

Bankroet V&D raakt omzet Unibail

Jaap Tonckens

Jaap Tonckens

Vastgoedfonds Unibail Rodamco heeft de omzet met 9% in Nederland zien dalen als gevolg van het faillissement van warenhuis V&D.

Jaap Tonckens

Jaap Tonckens

Dat zegt financieel directeur Jaap Tonckens tegen De Telegraaf woensdag in een reactie op de halfjaarcijfers van het beursgenoteerde Nederlands-Franse bedrijf.

“We hebben een sterk halfjaar achter de rug, maar in Nederland daalde de omzet als gevolg van het bankroet van onder meer V&D en Perry Sport”, zegt Tonckens. Unibail-Rodamco heeft drie V&D-panden in bezit in Hilversum, Leidschendam en Almere.

Groei in Duitsland

De omzet in Nederland daalde in van €34 naar €31 miljoen, waar de omzet in totaal steeg met 7,7% naar €781 miljoen. Het nettoresultaat kwam uit op €575 miljoen, ten opzichte van €528 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De goede resultaten zijn vooral te danken aan forse omzetgroei in Scandinavië en Duitsland. Daar heeft Unibail nieuwe winkelcentra geopend. Het betere nettoresultaat kreeg een impuls door langere financieringskosten.

Het vastgoedfonds lijkt nog weinig last te hebben van economische onzekereheid als gevolg van aanslagen in Parijs en Brussel. De verkopen in de winkelcentra van Unibail lagen 4,2% hoger dan de gemiddelde groei van detailhandel van rond de 2%, aldus Tonckens.

Leidsenhage

Om het tij in Nederland te keren wil Unibail €450 miljoen investeren in het huidige Leidsenhage in Leidschendam. Dat moet in 2019 verbouwd en uitgebreid zijn en miljoenen bezoekers gaan trekken. Het bestemmingsplan is onlangs goedgekeurd door de Raad van State. Het vastgoedfonds heeft in totaal in Nederland vier winkelcentra.

Financieel nieuws direct op je smartphone met deze gratis app