Nieuws/Financieel
394980
Financieel

Miljardenwinst Volkswagen ondanks schandaal

WOLFSBURG (AFN) - Volkswagen heeft in de eerste helft van dit jaar een miljardenwinst in de boeken gezet, ondanks de gevolgen van het dieselschandaal waar de autobouwer sinds afgelopen najaar mee kampt. Dat heeft het Duitse bedrijf woensdag laten weten.

Exclusief eenmalige posten boekte Volkswagen in de eerste zes maanden van 2016 een operationele winst van 7,5 miljard euro. Na aftrek van 2,2 miljard euro aan extra voorzieningen voor oplopende juridische kosten in met name de Verenigde Staten, resteert nog altijd een positief operationeel resultaat van 5,3 miljard euro.

Dat is stukken meer dan waar analisten op rekenden, benadrukte Volkswagen. Het verschil laat zich volgens het autobedrijf mede verklaren door sterkere resultaten van zijn hoofdmerk in het tweede kwartaal. Die verbetering is deels te danken aan een verder aantrekkende Europese automarkt.

Schandaal

Volkswagen raakt vorig jaar in opspraak toen bleek dat het jaren gesjoemeld had met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg waren. Het schandaal gaat het bedrijf naar verwachting vele miljarden euro's kosten.

Daarnaast heeft de reputatie van Europa's grootste autofabrikant een fikse deuk opgelopen. Dat zal zijn weerslag hebben op de omzet, waarvan Volkswagen voor heel 2016 een daling tot zo'n 5 procent voorziet ten opzichte van vorig jaar. Het concern denkt evenwel door kostenbesparingen bij al zijn merken de schade te kunnen beperken.