Nieuws/Financieel
394984
Financieel

'Monte Paschi verkoopt Antonveneta'

De in problemen verkerende Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena wil volgens Italiaanse media zijn dochter Antoneveneta, eerder in handen van ABN Amro, van de hand doen.

Die naderende ingreep meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera woensdagochtend.

Monte dei Paschi di Siena heeft tijdens de kredietcrisis uit de boedel van ABN Amro destijds het onderdeel Antonveneta gekocht tegen €9 miljard in contanten.

De bank zou geen andere oplossing voor zijn problemen zien dan de aankoop af te stoten.

De oudste Italiaanse bank zou ook bezig zijn pakketten met nauwelijks afgeloste leningen te verkopen aan een Italiaans fonds, om een tekort aan kapitaal van €5 miljard op te vangen. Dat meldt Bloomberg.

Miljarden afstoten

Monte dei Paschi di Siena zou in totaal voor €25 tot €30 miljard aan problematische leningen willen afstoten naar Atlante2, het nieuwe Italiaanse fonds.

De bank wil bovendien aandelen verkopen. Dat zou zonder overheidssteun gebeuren, een van de struikelblokken van de Italiaanse regering in het overleg met de Europese partners die het land staatssteun verwijten. Maar na de vorige kapitaalsteunrondes, zien analisten niet snel hoe de bank zijn positie kan versterken in de markt.

ABN was eerder

Deutsche Bank waarschuwde eerder dat Italiaanse banken samen €150 miljard aan steun nodig hebben om een kredietcrisis zoals in 2008 te voorkomen.

Antonveneta behoorde al voor de aankoop door ABN Amro tot een favoriet van Monte dei Paschi di Siena. De Nederlandse bank was de Italianen in 2005 net voor met de overname.