Nieuws/Financieel
395025
Financieel

'Antonveneta wordt opnieuw doorverkocht'

SIENA (AFN) - De Italiaanse bank Antonveneta wisselt mogelijk opnieuw van eigenaar. Een verkoop van het voormalige dochterbedrijf van ABN AMRO aan een branchegenoot moet de noodlijdende Banca Monte dei Paschi di Siena helpen zijn kapitaalbuffers op peil te krijgen, meldde het dagblad Corriere della Sera woensdag.

Antonveneta kwam in 2005 na een lange overnamestrijd in handen van ABN AMRO. Toen die bank twee jaar later werd overgenomen en opgedeeld, kwam de Italiaanse dochter via het Spaanse Banco Santander voor een bedrag van 9 miljard euro in handen van Monte Paschi.

Die overname, vlak voordat de kredietcrisis ook in Europa haar tol begon te eisen, wordt gezien als een van de oorzaken van de problemen bij Monte Paschi. De oudste bank ter wereld moest al twee keer de hand ophouden in Rome om het hoofd boven water te houden en worstelt nog altijd met een enorme berg slechte leningen.

Tumult

Het recente tumult op de financiële markten in Europa heeft ook de problemen in de Italiaanse bankensector weer volop op de kaart gezet. De Europese Centrale Bank (ECB), die belast is met het bankentoezicht, heeft van Monte Paschi geëist dat het verder snoeit in zijn portefeuille met probleemkredieten. Mogelijk moeten ook andere bezittingen verkocht worden om de balans te verstevigen.

Antonveneta staat volgens Corriere della Sera in de belangstelling van UBI Banca, een fusiebedrijf dat in 2007 ontstond uit de samensmelting van enkele regionale banken. Hoeveel geld met een eventuele verkoop gemoeid zou zijn, wist het dagblad niet te melden.