Nieuws/Financieel
395060
Financieel

AEX als drieluikfonds   

De aandelenmarkten kleuren groen, de ondertoon verbetert aanzienlijk, voor de AEX is er sprake van bullish sentiment op zowel de dag-, week- als maandgrafiek. Ik wil de AEX dan ook benoemen tot ‘drieluikfonds’.

Ik zal voor de drie timeframes de verwachte route uitstippelen.

Meerdere tijdvensters

Ik vertel u helemaal geen nieuws met de melding dat er meerdere timeframes ofwel tijdvensters beschikbaar zijn om koersbewegingen te volgen.

Dit begint bij de intraday bewegingen en loopt dan op via dagchart en weekchart naar maandchart. Van ultra kort naar lange termijn, van een heel laag naar een heel hoog navigatieniveau. U begrijpt dat per timeframe de visie en het bijbehorende scenario kunnen verschillen. Het komt zelden voor dat op alle tijdvensters een gelijkluidende conditie valide is.

Mocht dit wel het geval zijn, ik heb het dan over de dag-, week- en maandchart, dan noem ik het betreffende fonds een ‘drieluik fonds’. Alle neuzen dezelfde kant op zou je kunnen zeggen. Ter illustratie een duiding van de drie AEX tijdvensters.

AEX ronde topvorming rond 450

 

Op de dagchart is er sprake van een positieve trendfase. Alle componenten van mijn marktlens staan in een plusstand, dus hogere koersen zijn aannemelijk.

Toch is een waarschuwende vinger op zijn plaats. Op 451 en 453 liggen namelijk weerstanden in het veld die uitgenomen moeten worden om de uptrend een nieuwe impuls te geven.

Maar de swingteller staat vandaag op +8, dus topvorming lijkt aanstaande. Een correctie tot 439, gelijk aan de eerste Fibo retracementgrens is dan ook aannemelijk. Bodemvorming aldaar biedt nieuwe koopkansen.

Op het korte termijn speelveld blijft de ondertoon positief  en de koopconditie valide zolang de index boven de SMA lijn op 437 noteert. Hou wel rekening met tussentijdse corrigerende berentikken.

AEX Breakout beweging

Op de weekchart mogen we de actuele koersbeweging benoemen als breakout beweging. Het is immers de eerste stap in een mogelijk nieuwe uptrend.

 

De candles staan fractioneel boven de SMA lijn en kleuren wit. De indicatoren staan in een plusstand, dus ook op de weekchart is de UP conditie valide. Maar op dit speelveld liggen er weerstanden op 453+ en 458+.

Deze beren moeten aan de kant worden gezet om de weg te effenen naar de 500 zone. Jawel, de 5 kan op het bord verschijnen als het de bulls lukt om door te drukken.

Een en ander impliceert een positieve trendfase met vooralsnog beperkt opwaarts potentieel. Boven de rode weerstandzone komt er veel potentieel vrij. Onder circa 440 zal het technische beeld aanzienlijk verpieteren.

AEX in stijgingskanaal

Op het nog hogere navigatieniveau, te weten de maandgrafiek, is er volgens de spelregels van mijn Dashboard beleggen eveneens sprake van een UP status, ofwel een koopconditie. Ik zal niet alle technische bevindingen benoemen, die ziet u zelf ook wel op de chart.

 

Kenmerkend voor de lange termijn koersbeweging is het proces van hogere toppen en hogere bodems in een stijgingskanaal met veel bewegingsruimte voor beer en stier.

Er zijn berentikken tot circa 420 bodysteun mogelijk, zonder dat de trend in gevaar komt. Het is veel spannender midden in het stijgingskanaal waar de rode streep op 458 voor haperingen zorgt in de bullenparade.

De rode streep moet worden geslecht om de upswing te kunnen vervolgen richting de top en weerstand op 510. Dus ook op de maandchart duidelijke kantelpunten die bepalend zijn voor het verdere koersverloop van de AEX.

Disclaimer:

 

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA (www.bnpparibasmarkets.nl).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.