Nieuws/Financieel
395096
Financieel

'EUV komt eraan bij ASML'

AMSTERDAM (AFN) - ASML lijkt vanaf volgend jaar echt de vruchten te gaan plukken van de hoge investeringen in zijn nieuwe EUV-technologie. Dat zei analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen woensdag in een reactie op het kwartaalbericht van de chipmachinebouwer.

De resultaten van ASML in het tweede kwartaal doen volgens Van Beek niet zo ter zake, de opmerkingen van topman Peter Wennink over EUV des te meer. Hij voorspelde dat het aantal orders voor EUV-machines de komende kwartalen zal aantrekken, omdat chipmakers zich opmaken voor massaproductie met de nieuwe technologie.

,,Het plaatje ziet er goed uit'', concludeert Van Beek. ,,De meeste technologische hordes zijn inmiddels wel genomen en ook qua efficiëntie hebben ze de zaken goed onder controle. Naarmate de productiecapaciteit beter wordt benut gaan ook de marges omhoog'', aldus de marktvorser.

Meevallende resultaten

Analisten van ING spreken van licht meevallende resultaten en vooruitzichten van ASML, wanneer in aanmerking wordt genomen dat de omzet uit EUV-technologie door boekhoudregels pas later mag worden verantwoord. Het besluit om het lopende aandeleninkoopprogramma tijdelijk stil te leggen in verband met de voorgenomen overname van HMI, noemen zij ,,verrassend''.

Theodoor Gilissen hanteert het advies aanbevolen bij een koersdoel van 110 euro. ING heeft een hold-advies met een richtprijs van 85 euro. ASML steeg woensdag in het eerste handelsuur 1,8 procent tot 96,26 euro, bij een 0,6 procent hogere AEX.