Nieuws/Financieel
395124
Financieel

'Vlakke opening beurs Amsterdam'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting zonder grote koersuitslagen. Beleggers op het Damrak verwerken onder meer de kwartaalresultaten van chipmachinefabrikant ASML.

ASML verwacht de recordomzet van 6,3 miljard euro die in 2015 in de boeken werd gezet, dit jaar te overtreffen. Afgelopen kwartaal kwam de omzet uit op 1,74 miljard euro. Dat is bijna een derde meer dan in de voorgaande periode, en grofweg in lijn met de eerder afgegeven prognose. Aan een voorspelling voor heel 2016 had het bedrijf zich nog niet gewaagd. De nettowinst over de afgelopen drie maanden bedroeg 354 miljoen euro, tegen 198 miljoen euro in de voorgaanden periode.

ASR kan mogelijk bewegen op een reeks beleggingsadviezen. Zo maakten ING, Citi, HSBC, ABN AMRO, Berenberg en Kepler Cheuvreux bekend de verzekeraar te gaan volgen met een koopadvies. Alphaville verlaagde zijn advies voor AkzoNobel van buy naar add.

Scheermesjes

Unilever kondigde aan het Amerikaanse Dollar Shave Club over te nemen, zonder financiële details naar buiten te brengen. Dollar Shave Club maakt scheermesjes en verzorgingsproducten voor mannen en had vorig jaar een omzet van 152 miljoen dollar. De overname wordt naar verwachting in het derde kwartaal afgerond.

Metalenspecialist AMG liet weten voor 50 miljoen dolllar een lithiumfabriek in Brazilië te bouwen. De productie bedraagt aanvankelijk 90.000 ton per jaar en kan worden uitgebreid tot 140.000 ton. De productie moet in het eerste kwartaal van 2018 beginnen. Het bedrijf maakte verder bekend dat het een verlenging en vergroting van de kredietfaciliteit heeft afgesloten. De nieuwe faciliteit is 400 miljoen dollar waard met een looptijd tot juli 2021.

Resultaten

Nabeurs komen op het Damrak nog cijfers van vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco. In New York publiceert chipbedrijf Intel na het slot resultaten.

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag overwegend met verliezen gesloten. De Amsterdamse AEX-index sloot 0,1 procent in de min op 447,85 punten. Parijs en Frankfurt verloren tot 0,8 procent. De FTSE in Londen noteerde een fractie boven de slotstand van maandag.

Verdeeld

De beurzen in New York lieten een verdeeld beeld zien. De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,1 procent op 18.559,01 punten voor de achtste dag op rij hoger. Dat is de langste reeks sinds 2013. De brede S&P 500 zakte 0,1 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent.

De olieprijs ging woensdagochtend licht omhoog. De euro noteerde 1,1018 dollar, tegen 1,1013 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.