Nieuws/Financieel
395135
Financieel

Visie opwaarts gericht

Opnieuw werd er gisteren een doji op de borden gezet. Dit is de 5e doji op rij in de afgelopen dagen. Deze patronen wijzen meestal op twijfel in de markt. Of er nu een diepere terugtest plaatsvindt, of juist niet, ons visie blijft opwaarts gericht.

Na de krachtige opgaande beweging vanaf de recente bodem bij 419,50 is opnieuw een onderbreking van een opgaande beweging ingetreden. Tijdens de vorige herstelbewegingen in de AEX in de afgelopen maanden stokte deze telkens in de zone 452 – 453.

Tot op heden werd een top vorige week op de borden gezet bij 451,10. Daarmee vond een geslaagde test plaats van deze belangrijke weerstandszone. Pas en structurele opwaartse beweging boven deze zone zorgt voor de afronding van deze brede zijwaartse handelsfase van de afgelopen maanden.

Eerstvolgende weerstand is dan bij de jaartop uit april bij 458 te vinden. Het belang van de zone 452 – 453 wordt dus steeds groter ten opzichte van de jaartop bij 458. Dit zijn overigens de enige noemenswaardige weerstanden tot aan ons doel voor de komende tijd bij 475. De top van november vorig jaar.

Doji-hammerGisteren werd de 5 doji op rij gevormd in de AEX. Dit worden ook wel twijfeldagen genoemd en dat is normaal zodra de bovenkant van een brede handelsfase wordt bereikt. Bij een doji ligt de slotkoers nagenoeg gelijk aan de openingskoers.

De doji die gisteren werd gevormd zorgde overigens wel voor een verlaging van de ondergrens van de huidige consolidatiefase. Wel bleef hij nog ruim boven de 1 steunpunten en vormde uiteindelijk een bodempatroon, een zogenoemde hammer.

Het dieptepunt dat gisteren op de borden werd gezet, lag bij 444,30. Hij bleef hiermee nog ruim boven de eerste horizontale steun die bij 443 is te vinden.

Enorm bodempatroon in de maak

Voor de komende weken verwachten we een opwaarts vervolg boven zowel de 453 als de 458. Ons eerstvolgende doel voor de komende tijd blijft onveranderd liggen bij de novembertop van 475.

De genoemde weerstanden zijn de enige noemenswaardige weerstanden tot aan dit doel voor de komende tijd. Een ander belangrijk gegeven is dat een opwaartse doorbraak door deze weerstanden ook een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon zou afronden.

Momenteel zou de AEX bezig zijn met de vorming van de complexe 2 schouder van dit patroon. Een ander belangrijk punt is de aanstaande en bijna onvermijdelijke opwaartse crossing tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde.

De eerder neerwaartse crossing was naar onze mening geen negatief langetermijnsignaal. Net als in de periode 2011-2012 zien we nu dezelfde bewegingen na de vorming van belangrijke langetermijnbodem.

Belangrijkste niveaus in de komende dagenWaar liggen de belangrijke niveaus voor de komende dagen? De huidige herstelbeweging met de daarop volgende kortetermijnconsolidatie zal naar onze mening uiteindelijk resulteren in een krachtige opwaartse vervolgbeweging naar in eerste instantie de 475 puntengrens. Weerstanden zijn dan ook te vinden bij 451,10, de zone 452 – 453 en de voormalige jaartop bij 458.

Zolang de grens van 452 – 453 echter niet wordt gepasseerd, blijft een verdere en diepere terugval tot onder de 444,30 mogelijk. In het zeerkortetermijnbeeld is dit het eerste steunpunt.

Belangrijke overige steunpunten zijn te vinden bij het 200-daags gemiddelde van 437,80 en het 50-daags bij 437,10 en de horizontale niveaus bij 443 en 440,40. Naar onze mening kan de opwaartse druk op korter termijn weer worden opgevoerd.

Deze technische analyse is opgesteld door Bas Heijink, technisch analist van het ING Investment Office en is uitgebracht door ING Bank N.V. Zijn beloning is niet afhankelijk van specifieke observaties of standpunten in deze publicatie. Evenmin houdt hij beleggingsposities aan in de genoemde financiële instrumenten.