Nieuws/Financieel
395140
Financieel

Consumptie in mei toegenomen

DEN HAAG (AFN) - De consumptie in Nederland is in mei weer aangetrokken, na een stabilisatie in april. Consumenten gaven 1,4 procent meer uit dan in mei 2015, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In april werd nog evenveel gespendeerd als een jaar eerder.

De bestedingen aan voedings- en genotmiddelen zaten in mei met 2,3 procent in de lift. Aan duurzame goederen, bijvoorbeeld woninginrichting en huishoudelijke apparaten, gaven consumenten 2,2 procent meer uit.

Diensten, zoals woninghuur, verzekeringen, reizen met bus of trein en een bezoek aan een restaurant of de kapper waren goed voor 1 procent meer bestedingen. Verder werd 1,3 procent meer geconsumeerd aan overige goederen, waar bijvoorbeeld gas onder valt.

Positief

Consumenten zijn nog altijd in meerderheid positief gestemd, blijkt uit peilingen van het statistiekbureau. Met een score van 1 ligt het consumentenvertrouwen in juli ook ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (min 8). Daarmee is het vertrouwen nu ongeveer gelijk aan dat in mei.

Vorige maand waren consumenten in doorsnee wel iets optimistischer (plus 4). Vooral het oordeel over het economisch klimaat daalt. Dit heeft vermoedelijk te maken met alle onzekerheid rondom de brexit. Ook de koopbereidheid is in juli een fractie afgenomen.