Nieuws/Financieel

Braziliaanse rekening SBM Offshore komt uit op $275 miljoen

Topman Chabas van SBM Offshore

Topman Chabas van SBM Offshore

REUTERS

Amsterdam - De $112 miljoen (€101 miljoen) aan toekomstige bonusbetalingen die SBM Offshore aan Petrobras inlevert in het kader van een schikking die het bedrijf trof in een grote omkopingszaak, zijn een vast bedrag dat niet afhankelijk is van de prestaties die SBM Offshore levert.

Topman Chabas van SBM Offshore

Topman Chabas van SBM Offshore

REUTERS

Dat vertelde de raad van bestuur maandagochtend in een toelichting op de schikking die SBM afgelopen weekend bekendmaakte. Volgens de afspraak betaalt SBM $163 miljoen in drie termijnen en worden de bonussen afgesproken bij het werk van twee SBM-schepen die voor Petrobras aan het werk zijn tussen 2016 en 2030 met 95% beperkt, wat neerkomt op $112 miljoen. Dit bedrag wordt dit jaar van de winst en verlies-rekening afgetrokken.

„Hiermee zijn onze normale handelsbetrekkingen met onze key client Petrobras hersteld”, aldus bestuursvoorzitter Bruno Chabas.

Ook is SBM Offshore verplicht mee te werken aan onderzoeken die de Braziliaanse autoriteiten verricht naar corruptie door andere partijen en moet het bedrijf zijn eigen procedures met betrekking tot Brazilië verbeteren.

SBM Offshore neemt een extra last van $30 miljoen bovenop de al gereserveerde $245 miljoen die het bedrijf vorig jaar al nam voor de schikking die het bedrijf treft in de corruptiezaak rond opdrachten voor Petrobras.

In Nederland betaalde SBM Offshore al $240 miljoen, waardoor de rekening oploopt tot boven de half miljard dollar.

Bekijk meer van