Nieuws/Financieel

Damrak begint week positief

AEX begint week licht hoger in aanloop naar cijferpublicaties. Daarmee zet de beursgraadmeter de opmars van de laatste weken voort.

Een fraaie winst van 3,17 procent viel de AEX vorige week ten deel met als uitschieters Arcelor Mittal en Randstand die meer dan 10 procent hoger noteerden. Arcelor Mittal kwam zelfs dicht bij een weekwinst van 15 procent en noteert weer boven € 5,00.

Er was veel positief nieuws op de beurzen waarbij het sterke Amerikaanse banenrapport nog doorsijpelde. De vooruitzichten van extra stimuleringsmaatregelen in Japan deden Aziatische beurzen goed en de weergekeerde rust bij de Engelse conservatieven gaf de beurs in Londen lucht.

Zo kon bij ons de hoofdindex het gevecht met de belangrijke weerstand tussen 450 en 453 weer aangegaan worden, alhoewel dit vooralsnog een horde te veel bleek.

De onzekerheid is enigszins weggeëbd en beleggers durven weer iets meer risico te nemen.

Dat was ook terug te zien in de verdeling van call en putopties. Vorige week was er beduidend meer interesse in call opties dan in put opties. Dat zegt iets over het sentiment. Daar komt overigens bij dat er nogal wat shortposities zaten bij beurshandelaren. Niet alleen op de AEX maar ook bij handelaren in de VS, Azië en elders in Europa.

Goede start

Wij verwachten vandaag een licht hogere opening van de AEX.

Deze week komt er een stroom van bedrijfscijfers op gang waar op de AEX Akzo Nobel (dinsdag), ASML, Unibail Rodamco ( woensdag) en Unilever (donderdag) de boeken openen.

In de VS doen dat IBM, Netflix en Bank of America.

Op macro-economisch vlak krijgen wij woensdag het voorlopige consumentenvertrouwen uit de Eurozone over juli en op donderdag komt de ECB bijeen voor de rentevergadering.Alhoewel geen renteaanpassing wordt verwacht zou het stimuleringsprogramma wel opgevoerd kunnen worden om de inflatie aan te wakkeren.

SBM kan vandaag reageren op de schikking in de omkopingszaak in Brazilië.SBM zou één van de bedrijven zijn die jarenlang steekpenningen hebben betaald aan medewerkers van het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras in ruil voor opdrachten.Met de schikking van $ 162,9 miljoen is SBM volledig af van verdere vervolging in Brazilië en kan het ook weer opdrachten van Petrobras ontvangen.

Wij verwachten een vrij dunne handel aangezien veel partijen op zomervakantie zijn.