Nieuws/Financieel
396204
Financieel

Banken zien sombere zomer

Na zakenbank Goldman Sachs waarschuwt ook Bank of Americia Merrill Lynch voor een sombere zomer voor de beurzen. Indices zouden 10 tot 15% aan waarde kunnen verliezen.

Amerikaanse beurzen maken tot nu toe juist goede tijden door. Wall Street koerst donderdag vlak bij all time highs. De bredere S&P 500-index zou terug kunnenvallen naar het niveau van februari.

Volgens de Amerikaanse aandelenspecialist Savita Subramanian kan de index, vanaf het hoogste punt op woensdag, met zo'n 16% in waarde omlaag in 2016.

Onzekerheid Europa

De onzekerheid in Europa, de Amerikaanse presidentsverkiezingen en afnenemende waarderingen van bedrijfsresultaten spelen een negatieve rol op de ontwikkelingen van aandelen.

De groei van afgelopen maanden voor fondsen op de beurs is echter fragiel, aldus de analist. Een afname van de olieprijs zou de groei direct drukken. Er is een teken: de futures voor later af te nemen contracten in ruwe olie zijn dit jaar met meer dan 13% gedaald.

Negatieve tik

Goldman Sachs-strateeg David Kostin heeft zijn vermogende klanten begin deze maand gewaarschuwd voor een negatieve tik, een risico van 5 tot 10%, vooral vanwege zogeheten geopoitieke gebeurtenissen. in het verleden wees de bank op de claims van China op de Stille Zuidzee

De S&P500 koerst rond 2160 indexpunten, Goldman Sachs verwacht dat de graadmeter dit jaar op 2100 uitkomt. Subramanian van Bank of Americia Merrill Lynch vindt dat nog te hoog en duikt nog eens 100 punten onder die eindstand.

Volg hier de koersontwikkeling op Wall Street