Nieuws/Financieel
396210
Financieel

'Wall Street begint met winst'

NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York openen donderdag naar verwachting hoger. De ogen op Wall Street zijn vooral gericht op het cijferseizoen, dat weer is losgebarsten. Beleggers verwerken onder meer kwartaalresultaten van JPMorgan Chase en Delta Air Lines.

De graadmeters wijzen erop dat de financiële markt in de Verenigde Staten zich niet van de wijs laat brengen door het uitblijven van een renteverlaging in Groot-Brittannië. De Britse centrale bank kondigde donderdag aan zijn monetaire beleid voorlopig nog onveranderd te laten, tot verrassing van veel economen.

JPMorgan Chase heeft de winst in het tweede kwartaal licht zien dalen, maar de bank presteerde wel beter dan door analisten was voorzien. Tegenover hogere voorzieningen stonden onder meer kostenbesparingen, een stevige groei van de kredietverlening en hogere inkomsten uit de handel in obligaties.

Delta

Delta Air Lines zag de winst juist stijgen, maar moest wel genoegen nemen met een lagere omzet. De luchtvaartmaatschappij kondigde aan komend najaar het mes te zetten in haar vluchtaanbod.

Yum Brands, het moederbedrijf van fasftoodketens KFC, Pizza Hut en Taco Bell, verhoogde woensdag nabeurs zijn winstverwachting voor het hele jaar, na een hoger dan verwachte winst in het tweede kwartaal.

Alphabet

Ook Alphabet weet de aandacht op zich gericht. De Europese Commissie zet dochter Google verder de duimschroeven aan in haar onderzoek naar diens advertentie-praktijken. Brussel stelt nieuw bewijs te hebben dat de internetgigant zijn dominante marktpositie misbruikt.

Monsanto en het Duitse chemieconcern BASF zouden verder weer met elkaar praten over een bundeling van krachten. Volgens ingewijden overweegt de zadengigant verschillende opties, waaronder een overname van de landbouwchemietak van BASF.

Amerika

Woensdag was er weinig beweging op de Amerikaanse beurzen. Beleggers deden het rustig aan na de opmars van de voorgaande dagen. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent in de plus op 18.372,12 punten. De brede S&P 500 eindigde nagenoeg onveranderd op 2152,43 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,3 procent in bij 5005,73 punten.