Nieuws/Financieel
396235
Financieel

Britse centrale bank houdt rente onveranderd

LONDEN (AFN) - De Britse centrale bank heeft donderdag de rente onveranderd gelaten, na zijn eerste beleidsvergadering sinds het referendum over het verlaten van de Europese Unie. Het besluit van de Bank of England (BoE) om de rente te handhaven, komt als een verrassing, want veel economen hadden op een verlaging gerekend.

Het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië blijft daarmee al ruim zeven jaar op het historisch lage niveau van 0,5 procent. De meeste economen hadden op een verlaging tot 0,25 procent gerekend. Ook de omvang van het stimuleringsprogramma van de BoE blijft ongewijzigd.

De centrale bank gaf aan dat er waarschijnlijk binnen drie weken nieuwe stimuleringsmaatregelen zullen worden aangekondigd, zodra is ingeschat welke invloed de uitslag van het referendum op de economie heeft. De meeste beleidsmakers houden er rekening mee dat er in augustus extra monetaire maatregelen komen, aldus een begeleidende verklaring van de BoE. Om wat voor stappen het eventueel gaat, zal worden bepaald aan de hand van de economische prognoses.

Pond sterling

Centralebankgouverneur Mark Carney had eerder al gehint op meer stappen om de Britse economie te stimuleren. Carney heeft later op de dag een ontmoeting met de nieuwe minister van Financiën Philip Hammond. Die heeft kort na zijn benoeming gezegd dat de Britse regering er alles aan zal doen om het vertrouwen in de economie te herstellen.

Het Britse pond sterling ging na het verrassende rentebesluit flink omhoog. Het pond is sinds de keuze voor een vertrek uit de EU gekelderd naar het laagste niveau ten opzichte van de dollar in ruim dertig jaar. Op de beurs in Londen waren beleggers minder enthousiast. De toonaangevende FTSE 100-index leverde zijn eerdere koerswinst in en noteerde vrijwel onveranderd.

Renteverlaging

Econoom Nick Kounis van ABN AMRO liet weten dat hij verwacht dat de BoE volgende maand met ,,agressieve'' monetaire stimulering zal komen. De rente wordt dan volgens hem verlaagd naar 0,25 procent en het opkoopprogramma van de centrale bank zal met 150 miljard pond worden uitgebreid tot een omvang van 525 miljard pond.

Zijn collega James Knightley van ING rekent eveneens op een renteverlaging in augustus met een kwart procentpunt en een uitbreiding van het opkoopprogramma tot uiteindelijk 500 miljard pond.