Nieuws/Financieel
396246
Financieel

Britse centrale bank kijkt kat uit de boom

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England

Londen - De Bank of England laat de rente van 0,5% ongemoeid. Dat maakte de Britse centrale bank zojuist bekend.

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England

Uit de notulelen blijkt dat slechts een lid van het 9-koppig beleidscomité stemde voor een verlaging van de rente. Ook werden er nog geen andere maatregelen aangekondigd. De reden dat de centrale bank het kruit nog even droog houdt, is dat er nog geen officiële cijfers zijn over de periode sinds het referendum.

Britse economie geraakt

Wel ziet de BoE tekenen dat het sentiment onder huishoudens en bedrijven is geraakt. Ook ziet de bank aanwijzingen dat bedrijven hun investeringen uitstellen, en wachten met het aannemen van perosneel. Ook de huizenmarkt wordt mogelijk geraakt door de Britste uittreding uit de EU. Dit alles wijst er volgens de BoE op dat de economie de komende tijd mogelijk zal verzwakken.

Analisten waren vooraf verdeeld over wat de BoE zou gaan doen. Uit een peiling van persbureau Bloomberg bleek dat 30 van 54 economen rekenden op een renteverlaging. Een meerderheid daarvan verwachtte dat de rente 25 basispunten omlaag zou gaan naar 0,25%, een nieuw laagterecord.

Belissing in augustus?

Over drie weken komen de beleidsbepalers van de centrale bank opnieuw bij elkaar. Dan heeft de centrale bank ook nieuwe ramingen over de inflatie, en is er dus meer informatie om te bepalen hoe de naderende Brexit doorwerkt in de Britse economie.

In een verklaring schreef de Bank of England dat de markten na de uitslag van het referendum goed functioneerden. „De veerkracht van de Britse financiële sector en de flexibiliteit van toezichthouders zorgden ervoor dat klappen konden worden opgevangen, in plaats van worden uitvergroot.”