Nieuws/Financieel
396852762
Financieel

Zoveel smartphones kochten we extra in coronatijd

Amsterdam - We hebben in een jaar tijd een kwart meer smartphones aangeschaft. Volgens cijfers van marktonderzoeker Strategy Analytics ging wereldwijd een record van 340 miljoen stuks in het eerst kwartaal van 2021 over de toonbank.

Dat is een stijging van 24% vergeleken met vorig jaar in dezelfde maanden.

Het grote tekort aan microchips heeft daarop nog weinig invloed gehad bij de vijf grootste leveranciers zoals Samsung en Apple. De tientallen kleinere producenten kampen volgens Strategy Analytics met veel meer toeleveringsproblemen.

Sinds 2015 zijn er niet zoveel smartphones verkocht. De stijging komt volgens de onderzoeker vooral doordat relatief veel consumenten hun smartphone vernieuwen en dan de meest recente versie kopen.

Daarnaast worden in Azië veel toestellen ingeruild, omdat de nieuwste versies er soms op het snellere 5G-netwerk terecht kunnen of consumenten zich daarop voorbereiden.

Met komst van nieuwe 5G-netwerk, sorteren consumenten alvast voor en verkopen oude toestellen.

Met komst van nieuwe 5G-netwerk, sorteren consumenten alvast voor en verkopen oude toestellen.

Sterke groei China

De groei in aantallen verkochte smartphones, waarop steeds meer consumenten al hun bankzaken tot streaming televisie bekijken, doet zich het sterkst voor in China.

De verkopen stegen hier met 35% op jaarbasis vergeleken, 94 miljoen stuks in totaal, volgens de data die Strategy Analytics ophaalt bij producenten en leveranciers.

Het Zuid-Koreaanse Samsung ging bij de verkopen wederom aan kop met 77 miljoen geleverde smartphones, gevolgd door de Amerikaanse grootmacht Apple met 57 miljoen iPhones. Leveranciers Xiaomi, Oppo en Vivo volgden op afstand.